Zelenski: „Nu este momentul alegerilor în Ucraina”

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ideea organizării alegerilor prezidențiale programate pentru martie 2024, considerând că nu este momentul potrivit pentru astfel de procese electorale în contextul actual al conflictului cu Rusia. Într-un discurs, Zelenski a subliniat că țara trebuie să se concentreze pe apărare și lupta pentru soarta statului și a poporului, nu pe „farse” electorale, care ar fi în avantajul Rusiei.

Zelenski a făcut aceste declarații în contextul unei dezbateri între liderii ucraineni privind posibilitatea organizării alegerilor în timp de război. El a subliniat necesitatea unității naționale și a respins orice diviziune sau priorități alternative, în timp ce războiul continuă să provoace ravagii în țară.

Dacă nu ar fi fost invazia rusă din februarie 2022, Ucraina ar fi trebuit să organizeze alegeri legislative în octombrie și alegeri prezidențiale în martie 2024. Cu toate acestea, aproape 20% din teritoriul ucrainean este ocupat de Rusia și milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate, ceea ce pune Kievul în fața unei dileme. Aliații occidentali au exercitat presiuni pentru organizarea alegerilor democratice, dar contextul actual complică semnificativ această perspectivă.

Un alt obstacol major este necesitatea modificării legii pentru a permite organizarea alegerilor în timpul legii marțiale, care este în prezent în vigoare. Zelenski a justificat că în timpul războiului și în fața numeroaselor provocări, este „absolut iresponsabil” să se aducă în discuție subiectul alegerilor „cu ușurință și veselie”.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a menționat vineri că președintele Zelenski analizează și cântărește argumentele „pro” și „contra” organizării alegerilor în aceste condiții, recunoscând provocările fără precedent pe care le-ar ridica pentru autoritățile ucrainene.