„A Clockwork Condition”, continuarea romanului „Portocala mecanică”, a fost făcută publică

Manuscrisul nelansat „A Clockwork Condition”, scris de autorul britanic Anthony Burgess în continuarea romanului „Portocala mecanică”, a fost făcut public, relatează bbc.com.

Manuscrisul, care are 200 de pagini, dezvoltă temele prezente în cartea originală. Anthony Burgess l-a descris drept „un comentariu filosofic major cu privire la condiţia omului contemporan”, care prezenta îngrijorările sale legate de efectele mass media, filmelor şi televiziunii asupra oamenilor.

Lucrarea menţionează şi originea titlului cărţii „Portocala mecanică”. Aceasta provine de la expresia „as queer as a clockwork orange” („la fel de nebun precum o portocală mecanică”), auzită de Burgess în 1945, într-un local din Londra. „Cuvântul «queer» nu însemna homosexual: era un sinonim pentru nebun. Pentru aproape douăzeci de ani am vrut să îl folosec drept titlu pentru ceva. Era o figură de stil tradiţională, care cerea să dea titlul unei lucrări ce combina o preocupare pentru tradiţie şi o tehnică bizară”, afirma autorul.

„A Clockwork Condition” vorbeşte şi despre controversele stârnite de ecranizarea romanului „A Clockwork Orange/ Portocala mecanică”, care a fost realizată de Stanley Kubrick. Adaptarea cinematografică a cărţii, apărută în 1971, a fost acuzată că a inspirat infracţiuni violente, fapt ce a dus la interzicerea ei de către autorităţile din Marea Britanie. Pelicula a fost relansată în cinematografe în 1999, după moartea regizorului.

Manuscrisul a fost găsit printre documentele din locuinţa autorului de lângă Roma. După ce scriitorul a murit, în 1993, locuinţa a fost vândută, iar arhiva sa a fost mutată în oraşul britanic Manchester. Documentul se află sub administrarea Fundaţiei Internaţionale Anthony Burgess.

Directorul instituţiei, profesorul Andrew Biswell, a afirmat că „A Clockwork Condition” nu a fost niciodată publicat deoarece Burgess nu a simţit că este persoana potrivită pentru a vorbi despre filosofie. Cu toate acestea, scriitorul britanic a publicat în 1974 o carte autobiografică intitulată „The Clockwork Testament”, care aborda teme similare cu cele din materialul nepublicat.

Anthony Burgess a fost un scriitor, critic literar şi compozitor britanic devenit celebru pentru romanul distopic „A Clockwork Orange/ Portocala mecanică”, publicat în 1962. El a scris scenariul miniseriei de televiziune „Jesus of Nazareth/ Isus din Nazaret”, apărută în 1977, şi a lucrat drept critic literar pentru numeroase publicaţii, printre care se numără The Observer şi The Guardian. Burgess este autor de studii asupra unor scriitori clasici, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind irlandezul James Joyce.