Actorul Robbie Coltrane, care l-a interpretat pe Hagrid în filmele Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani

robbie coltrane

Robbie Coltrane, a cărui carieră de actor a cuprins totul, de la filmele Bond la Cracker și Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani.

Vestea a fost confirmată de agentul său vineri.

Pe numele său Anthony Robert McMillan, s-a născut în prospera suburbie din Glaswegian Rutherglen. Coltrane a fost educat la Glenalmond College, un internat independent a cărui pedeapsă corporală a descris-o drept „violență legalizată”, înainte de a merge la Glasgow School of Art. S-a gândit la abilitatea sa de pictor și a trecut la spectacolul live, activând în companii de teatru (inclusiv într-o trupă din închisoarea de stat San Quentin) și făcând stand-up, luând pseudonimul Coltrane ca omagiu adus celebrului muzician de jazz John Coltrane.

Primul său credit pe ecran a fost Waterloo Sunset, Play for Today, regizat de Richard Eyre, în 1979. După aceea, a avut mici apariții în filme și emisiuni TV, printre care Flash Gordon, Are You Being Served?, Krull și Britannia Hospital, aspectul său distinctiv și dimensiunea ajutându-l să iasă în evidență din mulțime. Abilitățile de comedie ale lui Coltrane au început să aibă prioritate și a avut succes la începutul anilor 1980 în emisiuni de sketch TV precum Alfresco și A Kick Up the Eighties. Acestea l-au plasat ferm în școala comediei alternative din anii 80 alături de Ben Elton, Emma Thompson și Rik Mayall – o identitate întărită de participarea sa regulată la filmele Comic Strip Presents, inclusiv articole cheie precum Five Go Mad in Dorset, The Beat Generation și The Bullshitters.