ANAF se restructurează: Măsuri majore anunțate de Ministerul Finanțelor

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat o serie de măsuri majore pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Într-o declarație recentă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că în următoarele 30 de zile va fi prezentat un pachet de măsuri pentru această consolidare.

Printre principalele schimbări anunțate se numără:

  • Descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili: Această direcție aduce aproape jumătate din veniturile lunare încasate de ANAF. Sunt 3.373 de mari contribuabili care contribuie cu 15 miliarde de lei lunar la bugetul de stat. Ministerul vizează o eficientizare a activității în această direcție pentru a optimiza colectarea resurselor.

  • Restructurarea Direcției de Management al Riscurilor: Obiectivul este ca inspecțiile fiscale să fie mai bine corelate cu indicatorii de risc, în special în ceea ce privește evaziunea fiscală.

  • Focalizare pe marile averi: Ministerul are în vedere și restructurarea activității care privește marile averi, pentru a îmbunătăți activitatea în acest segment.

  • Digitalizare: Se intenționează introducerea facturii electronice și a sigilului electronic al mărfurilor. Aceste măsuri sunt menite să consolideze capacitatea instituțională a ANAF și să combată evaziunea fiscală în mod pragmatic.

  • Legislație complementară: Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de lege care să vină în sprijinul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale. Se dorește ca instrumentarea marilor cazuri de evaziune fiscală să fie realizată de instituțiile abilitate ale statului și să se înăsprească pedepsele pentru cei care comit astfel de fapte.

Aceste măsuri vin în contextul în care Ministerul Finanțelor dorește să consolideze capacitatea ANAF de colectare a veniturilor și să combată eficient evaziunea fiscală.