×

BCE: Creșterea tarifelor americane nu va afecta semnificativ inflația din zona euro

BCE: Creșterea tarifelor americane nu va afecta semnificativ inflația din zona euro

Creșterea tarifelor impuse de Statele Unite asupra exporturilor europene este puțin probabil să genereze un impact major asupra inflației din zona euro, a declarat sâmbătă Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) și guvernator al Băncii Italiei. În schimb, principalul risc economic rămâne o posibilă scădere a inflației sub pragul de 2% pe termen mediu, potrivit declarațiilor sale făcute la conferința financiară Assiom-Forex din Italia, relatează Reuters.

Piața energiei, principala amenințare pentru inflație

În analiza sa privind evoluția prețurilor, Panetta a subliniat că sectorul energetic rămâne principalul factor de risc pentru inflație. Creșterea prețurilor la gaze naturale și volatilitatea ridicată a piețelor de energie continuă să necesite o monitorizare atentă.

„În ansamblu, indicatorii disponibili sugerează că riscul predominant rămâne o scădere a inflației sub 2% pe termen mediu”, a afirmat oficialul BCE.

Această prognoză vine în contextul în care Banca Centrală Europeană și-a exprimat anterior dorința de a menține inflația în jurul țintei de 2%, considerată optimă pentru stabilitatea economică a zonei euro.

Impact economic limitat al tarifelor americane asupra Europei

Referindu-se la posibila slăbire a monedei euro în urma impunerii tarifelor americane, Panetta a explicat că efectele acestora ar fi compensate de o încetinire a economiei globale și de o redirecționare a mărfurilor chinezești afectate de aceste tarife către piețele europene.

„Conform estimărilor noastre, efectul net al tarifelor asupra inflației ar fi limitat sau chiar ușor negativ”, a declarat Panetta.

El a avertizat, însă, că implementarea integrală a tarifelor comerciale anunțate de SUA înainte de alegerile prezidențiale, urmată de posibile măsuri de retorsiune din partea Uniunii Europene, ar putea reduce creșterea economică globală cu 1,5 puncte procentuale.

În ceea ce privește impactul asupra zonei euro, acesta ar fi mai redus, afectând creșterea economică cu aproximativ 0,5 puncte procentuale. Totuși, Germania și Italia ar resimți cel mai puternic efectele, din cauza legăturilor comerciale strânse pe care le au cu Statele Unite.

Perspective economice: apel la politici clare și comunicare eficientă

În discursul său, Panetta a evidențiat necesitatea unei comunicări economice eficiente, axată pe perspectivele economiei reale și ale inflației pe termen mediu. Potrivit acestuia, politicile economice trebuie să fie susținute de mesaje clare și coerente, astfel încât piețele și consumatorii să poată înțelege mai bine direcția viitoare a economiei.

Deși impunerea unor tarife mai ridicate de către Statele Unite asupra exporturilor europene ar putea genera unele efecte asupra economiei zonei euro, impactul asupra inflației va fi limitat, conform prognozei BCE. În schimb, riscul unei scăderi a inflației sub 2% pe termen mediu rămâne cea mai mare provocare economică pentru Europa. Totodată, volatilitatea prețurilor la energie continuă să fie un factor determinant în evoluția economică a regiunii.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura