×

Bookfest 2025: Ziua a doua aduce istorie, literatură pentru copii și un omagiu adus lui Mario Vargas Llosa

Bookfest 2025: Ziua a doua aduce istorie, literatură pentru copii și un omagiu adus lui Mario Vargas Llosa

Cea de-a doua zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest a fost marcată de o varietate de evenimente literare și culturale, adresate atât publicului adult, cât și celor mai tineri cititori. Lansări de volume de istorie, memorialistică, ateliere de creație, sesiuni de autografe și mese rotunde s-au desfășurat în mai multe spații ale târgului, oferind vizitatorilor un program dens și divers.

Istorie și reflecție la standurile editurilor Vremea și Humanitas

Printre momentele centrale ale zilei de joi s-a numărat lansarea volumului „Hoinar printre raiuri” de Coriolan Babeți, la standul Editurii Vremea. Cartea promite o incursiune lirico-reflexivă în spații culturale și spirituale, îmbinând erudiția cu notația personală.

În paralel, Editura Humanitas a prezentat lucrarea „România după Primul Război Mondial. O modernizare complexă”, coordonată de Alberto Basciani și Cristina Brăgea. Volumul reunește studii ale unor specialiști în istoria Europei interbelice și surprinde provocările vastei reorganizări politice, juridice și sociale a României Mari: de la unificarea legislației la relațiile interconfesionale și etnice, într-un context european aflat în plină transformare.

Omagiu adus lui Mario Vargas Llosa

Un moment cu o puternică încărcătură emoțională a fost masa rotundă „In memoriam Mario Vargas Llosa (1936–2025)”, găzduită la scena Arena. Evenimentul a fost organizat cu prilejul lansării ediției speciale a romanului „Sărbătoarea țapului”, una dintre cele mai puternice opere ale laureatului Nobel. Gabriel Liiceanu, editorul său în România, a participat la un dialog cu invitați de marcă, evocând moștenirea literară și etică a scriitorului peruan.

Tot Gabriel Liiceanu a fost protagonistul unei sesiuni de autografe pentru volumul „Am inventat Păltinișul!”, o colecție de scrisori, amintiri și evocări semnate de Constantin Noica, Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, care surprinde momentul fondator al celebrei „școli de la Păltiniș”.

Bookfest Junior: imaginație, povești și ateliere pentru cei mici

Și în această zi, programul Bookfest Junior a adus zâmbete și entuziasm în rândul copiilor. De la ora 16:00, Didactica Publishing House a organizat atelierul de creație „Desenează propriul personaj de poveste”, condus de autoarea și ilustratoarea Diana Tivu, stimulând imaginația micilor participanți.

Tot în zona dedicată tinerilor cititori, Editura Cartex a propus un atelier de teatru bazat pe populara serie „Cireșarii” de Constantin Chiriță, un omagiu adus literaturii de aventură românești, care rămâne vie în memoria mai multor generații.

Portugalia – invitată de onoare, între reflecție și dialog cultural

În calitate de țară invitată de onoare, Portugalia și-a reafirmat prezența printr-o serie de evenimente semnificative. La scena Arena a avut loc dezbaterea „Lectura ca spațiu public: cum ține cartea vie o societate democratică”, cu participarea unor personalități din domeniul editorial și academic: Henrique Mota, Simona Kessler, Lidia Bodea, Mircea Vasilescu, moderați de Corina Șuteu.

Seara s-a încheiat cu masa rotundă „Jurnalismul cultural: artă sau formulă de coagulare socială?”, desfășurată la standul Portugaliei. În dialog s-au aflat jurnalistele Ana Margarida de Carvalho și Ioana Stăncescu, într-un schimb de idei moderat de Iolanda Frandeș-Vasile, despre rolul presei culturale în construirea conștiinței colective.

Ziua a doua a Salonului Internațional de Carte Bookfest a reconfirmat vocația evenimentului de a fi nu doar un târg de carte, ci o platformă de dialog, memorie, educație și imaginație pentru toate vârstele și gusturile literare. Vineri, programul continuă cu noi lansări și întâlniri memorabile în același spirit deschis și vibrant.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura