×

Canada reevaluează achiziția avioanelor de luptă F-35: Căutarea alternativelor în contextul tensiunilor cu SUA

Canada reevaluează achiziția avioanelor de luptă F-35: Căutarea alternativelor în contextul tensiunilor cu SUA

Canada analizează posibile alternative la achiziția avioanelor de luptă F-35 produse de compania americană Lockheed Martin, pe fondul unei dependențe excesive de Statele Unite în domeniul securității, a declarat luni premierul Mark Carney, citat de Reuters.

O nouă strategie pentru independența militară

„Este clar că relația noastră de securitate este prea concentrată pe Statele Unite. Trebuie să ne diversificăm”, a declarat Carney, aflat într-o vizită oficială la Londra.

El a subliniat că Ottawa a cheltuit aproximativ 80% din bugetul său de apărare pe arme produse în SUA și că este momentul să exploreze opțiuni alternative.

„Având în vedere costurile ridicate și posibilitatea de a avea o producție locală de aeronave, este în interesul Canadei să revizuiască aceste opțiuni”, a precizat premierul.

Tensiuni comerciale cu SUA și reevaluarea contractului de 19 miliarde CAD

Comentariile vin la scurt timp după ce guvernul canadian a ordonat o revizuire a contractului în valoare de 19 miliarde de dolari canadieni (aproximativ 13,29 miliarde USD) pentru 88 de avioane F-35.

Această decizie vine pe fondul unui război comercial cu SUA, agravat de taxele vamale impuse de președintele Donald Trump și de declarațiile sale privind transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat american.

În ciuda acestor aspecte, Ministerul canadian al Apărării a confirmat că primele 16 aeronave F-35 sunt deja finanțate și contractul rămâne în vigoare. Cu toate acestea, Carney a menționat că alte alternative sunt luate în calcul.

Posibile alternative: Saab și industria aeronautică canadiană

Premierul nu a oferit detalii despre potențialii furnizori, însă compania suedeză Saab, care a pierdut contractul inițial în favoarea Lockheed Martin, a promis că își va asambla avioanele în Canada dacă guvernul revizuiește decizia.

În același timp, companiile canadiene, inclusiv Bombardier, sunt îngrijorate de eventualele represalii americane în cazul anulării contractului cu Lockheed Martin.

Presiuni NATO și dilema Canadei

Statele Unite au cerut în mod repetat Canadei să crească cheltuielile pentru apărare, iar Ottawa a promis deja investiții suplimentare pentru forțele sale armate, astfel încât să atingă obiectivele NATO până în 2030.

Însă incertitudinile legate de accesul la tehnologia militară americană au ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul securității Canadei.

„Există o mulțime de oameni care reevaluează dependența de tehnologia militară americană”, a declarat David Perry, președintele think tank-ului Canadian Global Affairs Institute.

„Toate opțiunile, în afară de menținerea planului actual, sunt mult mai puțin favorabile”, a adăugat el.

Canada a semnat acordul pentru F-35 în 2023, iar primele avioane sunt așteptate să fie livrate în 2026.

Între timp, flota actuală de CF-18, veche de peste 40 de ani, va fi menținută în serviciu până în 2032, când toate cele 88 de F-35 ar trebui să fie operaționale.

Decizia finală privind posibilele alternative ar putea schimba radical strategia de apărare a Canadei, având implicații atât asupra industriei aeronautice interne, cât și asupra relațiilor cu Statele Unite.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura