Concursul Internațional George Enescu începe de Ziua Europei

violoncel

Astăzi, 9 mai, începe Etapa Online a Concursului Internațional George Enescu cu secțiunea violoncel. 23 de tineri muzicieni din cei 26 înscriși au fost declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament. Accesul la tot conținutul online al Concursului din această perioadă este gratuit pentru iubitorii muzicii clasice pe www.festivalenescu.ro.

Jurizarea va avea loc online prin analizarea înregistrării video trimise de concurenți de către juriile de specialitate formate din muzicieni de renume internațional. Juriul Secțiunii de Violoncel a ediției din 2022 este format din David Geringas (Președintele Juriului), Natasha Brofsky, Marin Cazacu, Enrico Dindo, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Reinhard Latzko, Meehae Ryo și Tsuyoshi Tsutsumi.

Rezultatele etapei online a secțiunii violoncel vor fi anunțate pe website-ul Concursului până pe 31 mai 2022. Doar 12 concurenți se vor putea califica pentru Semifinala ediției a XVIII-a a Concursului Enescu care va avea loc în septembrie 2022, la Ateneul Român.

Repertoriul celor 23 de recitaluri include lucrări celebre ale compozitorilor europeni și americani, de la Bach și Haydn până la Krzysztof Penderecki și George Crumb. Vârsta medie a concurenților secțiunii de violoncel este 23 de ani, iar cel mai tânăr concurent are 12 ani.

Puteți viziona înregistrările accesând pagina dedicată etapei online a secțiunii violoncel.

Concursul funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Concursul Internațional George Enescu, una dintre cele mai importante platforme internaționale de lansare pentru tinerii muzicieni din toată lumea, este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu – cel mai prestigios eveniment cultural organizat de România. De-a lungul timpului, Concursul Enescu a contribuit semnificativ la promovarea și lansarea multor mari artiști, aceștia păstrând mereu o le gătură de suflet cu Enescu și cu România.

Concursul Enescu este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.