Cooperare România-Georgia în cercetare și digitalizare

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a fost gazda unei vizite de lucru importante marți, 12 martie, când o delegație parlamentară din Georgia, condusă de Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Relații Externe și membru al Grupului Parlamentar de prietenie Georgia-România, a avut întâlniri productive. Dialogul desfășurat în cadrul acestei întâlniri a pus accentul pe consolidarea parteneriatului strategic între cele două țări și pe transformarea lor în hub-uri de conectivitate între Uniunea Europeană și Asia. De la semnarea parteneriatului strategic în 2022, relațiile dintre România și Georgia s-au întărit constant, iar colaborarea în domeniul cercetării și digitalizării este unul dintre pilonii acestei cooperări.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat importanța continuării dialogului și a colaborării la nivel executiv și parlamentar pentru realizarea proiectelor concrete în domeniul cercetării și digitalizării. Unul dintre momentele cheie în acest sens a fost semnarea Memorandumului de cooperare în inovare, conectivitate digitală, societate informațională și securitate cibernetică la Tbilisi în decembrie 2023.

„Ducem acum lucrurile la următorul nivel: echipa MCID lucrează cu omologii georgieni la dezvoltarea unui memorandum de colaborare în cercetare și inovare”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

La întâlnirea de la MCID au participat și alte personalități importante din domeniul cercetării și digitalizării din România, printre care Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Marcel Ciolacu și Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică. Din partea delegației din Georgia au participat Irakli Beraia, președintele Comisiei de Apărare și Securitate și președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Georgia-România, și Mariam Lashkhi, prim-vicepreședintele Comisiei de Relații Externe și membră a Comisiei pentru Știință și Tineret.

Această întâlnire reperzintă un pas important în consolidarea cooperării dintre România și Georgia în domeniul cercetării și digitalizării, deschizând noi oportunități pentru dezvoltarea comună și schimbul de expertiză în aceste sectoare esențiale pentru evoluția socio-economică a ambelor țări.