Cresc ratele în euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, joi, cu 0,25% dobânda de referinţă, în încercările ei repetate de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro.

Astfel dobânda cheie ajunge la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace.

Inflaţia din zona euro a încetinit peste aşteptări în luna mai, cifrele publicate de Eurostat arătând că rata anuală a scăzut la 6,1%, de la 7% în aprilie.

„Rata inflaţiei a fost în scădere, dar, potrivit proiecţiilor, va rămâne la un nivel prea ridicat pentru prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor BCE este hotărât să se asigure că inflaţia revine la ţinta pe termen mediu de 2%.

De aceea, Consiliul a decis astăzi majorarea celor trei rate ale dobânzii de referinţă cu 0,25%”, anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat oficial.

Banca a lăsat să se înţeleagă încă o dată că vor mai avea loc majorări de dobândă şi în lunile următoare:

„Deciziile viitoare vor asigura că ratele dobânzii cheie a BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obţine o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu şi vor fi menţinute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar”.

„Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%. În acest sens, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 4%, 4,25% şi 3,50%, cu efect din 21 iunie 2023”, anunţă BCE.