Creștere puternică pe bursele europene în urma deciziei Fed de a menține dobânzile

Getting your Trinity Audio player ready...

Bursele europene au înregistrat o creștere semnificativă joi, reacționând pozitiv la hotărârea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) de a păstra neschimbate ratele dobânzilor. Acest impuls a fost resimțit pe întregul continent, cu indicele pan-european Stoxx 600 închizând ziua cu un avans de 1,6%, iar toate sectoarele au raportat câștiguri.

Sectorul auto a avut o creștere de 3%, în timp ce acțiunile din tehnologie au urcat cu 2,7%, reflectând un apetit crescut pentru risc din partea investitorilor. Această tendință ascendentă a fost susținută și de anunțul Băncii Angliei, care a decis, de asemenea, să mențină ratele dobânzilor la un nivel constant.

Decizia Fed a venit în urma evaluării creșterii economice solide a SUA și a condițiilor de pe piața muncii, precum și a unei inflații care rămâne peste ținta stabilită de banca centrală. Această hotărâre a fost însoțită de o actualizare a evaluării generale a economiei americane de către Fed.

Indicii bursieri majori au reflectat această creștere: DAX-ul german a înregistrat un avans de 1,48%, CAC 40 al Franței a crescut cu 1,85%, FTSE 100 din Londra a urcat cu 1,42%, FTSE MIB din Italia a avut o creștere de 1,77%, iar IBEX 35 din Spania a închis cu un plus de 2,04%.

Piețele asiatice au urmat aceeași tendință pozitivă, iar contractele futures pentru S&P 500 au indicat o creștere peste noapte, pe măsură ce atenția investitorilor s-a mutat de la decizia Fed către cele mai recente rapoarte privind veniturile corporative, care rămân un factor cheie în evoluția prețurilor acțiunilor.