Cristian Măcelaru – noul director artistic al Festivalului „George Enescu”!

Potrivit unei informări postate pe site-ul Ministerului Culturii, luni, 4 octombrie 2021, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii a avut o întâlnire cu Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internaţional „George Enescu”, şi cu Sergiu Nistor, consilier prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, în urma căreia a decis numirea dirijorului Cristian Măcelaru ca nou director artistic al Festivalului.

În cadrul întâlnirii, ministrul Bogdan Gheorghiu a primit garanţii din partea lui Mihai Constantinescu, cel care se va pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani, că va fi un factor activ în predarea mandatului şi că experiența acumulată în mai bine de 30 de ani va fi pusă în sprijinul noului management, mai ales pentru familiarizarea cu provocările organizării eficienta a Festivalul Internaţional George Enescu, dar și pentru buna desfășurare a activității ARTEXIM.

„Astăzi, am avut o convorbire plăcută cu maestrul Cristian Măcelaru, dirijorul principal al Orchestrei Naționale a Franței, pentru a-i propune asumarea poziției de director artistic al Festivalului Internațional George Enescu. Răspunsul la această propunere a fost pozitiv, urmând ca în perioada următoare să purtăm discuții detaliate cu privire la viitoarele ediții ale festivalului atât de iubit de români și de melomanii din întreaga lume. Îi mulțumesc maestrului Măcelaru pentru dedicarea față de cinstirea memoriei lui George Enescu și aștept să conlucrăm pentru strălucirea în posteritate a operei marelui nostru compozitor prin dezvoltarea festivalului care îi poartă numele.”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Mihai Constantinescu, actualul director executiv al Festivalului Enescu, care din 12 octombrie 2021 urmează să iasă la pensie, a făcut următoarea declarație de presă: „”Nominalizarea dirijorului Cristian Măcelaru ca Director Artistic al Festivalului Enescu este de bun augur pentru menținerea acestui eveniment în top 5 mondial. Am încredere că Cristian Măcelaru are talentul și capacitatea de a contribui la dezvoltarea în continuare a Festivalului, valorificând tot ceea ce a fost construit bine până acum și găsind direcții artistice noi pentru a îmbogăți oferta făcută publicului. Mă bucur că dirijorul Cristian Măcelaru, a cărui candidatură la funcția de Director Artistic, am susținut-o, a acceptat această provocare!

Cu toate acestea subliniez și public ceea ce am susținut în toate discuțiile mele cu decidenții de la nivel instituțional: numirea unui Director Artistic bun nu garantează continuarea cu succes a Festivalului Enescu. Un rol cheie în acest sens îl au Directorul Executiv, care trebuie să aibă un anumit profil profesional, și arhitectura organizațională care stă la baza Festivalului și care are nevoie de consolidare și de modernizare, pentru a face față concurenței internaționale pe piața evenimentelor de profil.

Am acceptat în cadrul discuției de ieri propunerea de a-i asigura consiliere lui Cristian Măcelaru, în calitate de Director Artistic, câtă vreme în funcția de Director Executiv va fi numit un profesionist care va continua să dezvolte Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, menținând ancorarea acestuia și a României în cultura internațională de nivel înalt.

În ce mă privește, eu voi ieși la pensie în această toamnă. Până atunci, ca în ultimii 30 de ani, voi continua să lucrez pentru Festivalul Enescu. Parte din această muncă o reprezintă un set de propuneri strategice pentru consolidarea acestui eveniment atât de iubit în țară și în străinătate și un profil profesional pentru viitorul său director executiv.

Capacitatea Festivalului Internațional George Enescu de a supraviețui actualei duble schimbări a conducerii sale, la nivel executiv și artistic, este un test de maturitate pentru evenimentul pe care l-am servit în ultimii 30 de ani. Îmi doresc ca Festivalul să treacă acest test de maturitate și voi face ceea ce pot pentru a contribui la succesul său.

Vreau să-i mulțumesc public Maestrului Vladimir Jurowski pentru contribuția complexă pe care a avut-o la înflorirea Festivalului în ultimii 6 ani. Este un exemplu pentru ce înseamnă să fii un director artistic care servește cu viziune și cu loialitate proiectul cultural a cărui ghidare a acceptat-o. De asemenea, îi mulțumesc Maestrului Zubin Mehta pentru faptul că de 6 ani este Președintele de Onoare al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, fiind o garanție pentru calitatea lor artistică la nivel internațional”.