„CULORILE PERSIEI” la ARCUB Gabroveni

کاور مینا کاری

„Culorile Persiei” marchează 120 de ani de relaţii diplomatice dintre Iran şi România printr-un eveniment unic, în luna iulie, la ARCUB Gabroveni. Între 18 şi 22 iulie 2022, publicul român este invitat într-o incursiune în cultura iraniană printr-o serie de expoziţii şi ateliere susţinute de artişti importanţi din Iran. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Islamice Iran din România în parteneriat Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, cu susţinerea Prefecturii din Isfahan.

Desfăşurată în trei spaţii expoziţionale de la parterul Hanului Gabroveni, „Culorile Persiei” expune lucrările a 13 dintre cei mai mari artişti din Isfahan, de la sculpturi în lemn, la gravuri, broderii şi bijuterii.  În exclusivitate pentru evenimentul de la ARCUB, publicul are ocazia rară de a participa, în cadrul expoziţiei, la ateliere susţinute chiar de artiştii din Isfahan. Proiectul cuprinde ateliere şi demonstraţii live ale unor tehnici antice persane de realizare a picturilor în miniatură, de şlefuire şi încrustare a lemnului, prelucrare a pietrelor preţioase, broderie sau gravură folosite cu precădere în zona Isfahanului.

„Fiecare națiune are o datorie de recunoștință față de păstrătorii modeşti ai culturii și artei sale pentru durabilitatea, longevitatea și existența meșteșugurilor sale. Ei sunt artiștii care, atât conștient, cât și accidental, au depus un efort pentru a păstra tradițiile istorice ale patriei grupului lor etnic. Fiind una dintre capitalele mondiale ale meșteșugurilor, Iranul se mândrește cu fundalul bogat, varietatea, complexitatea și producția abundentă a meșteșugurilor sale. Artefactele persane arată fascinația iranianului pentru modelele geometrice, modelele imaginative și motivele din natură.” Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Excelenţa Sa, Seyed Hossein Sadat Meidani.

Artizanatul iranian a fost întotdeauna renumit pentru istoria și vechimea sa, autenticitatea culturală și istorică, diversitatea produselor, frumusețea motivelor și abordările imaginative ale operelor de artă, iar Isfahan are o poziție unică în artizanat printre toate orașele din Iran datorită talentelor istorice și inerente, forței de muncă și unui cadru cultural unic.

Isfahan, recunoscut pe plan mondial ca orașul meșteșugurilor și artizanatului, și o carte eternă a artei plastice și a arhitecturii Iranului, este onorat să organizeze la București, în numele Republicii Islamice Iran, «Săptămâna Culturală a Isfahanului», cu ocazia celebrării a 120 de ani de relații diplomatice și constructive între cele două țări prietene, cu participarea unui grup de artiști de seamă ai artizanatului și artelor tradiționale. Prezența acestor mesageri ai artei și culturii este o oportunitate extraordinară de a prezenta acest oraș-muzeu al Iranului, și de a invita oamenii iubitori de cultură din România să călătorească în Iran și în Isfahan.” Guvernatorul General al Provinciei Isfahan, Sayed Reza Mortazavy

Artiştii proiectului „Culorile Persanului” sunt Mohsen Seyed Fattahi, Mojtaba Ayoubi Marbini, Nasrin Kardani Esfahani, Hamed Karimi, Aliakbar Taebi, Mohammadreza Talebi, Behzad Fallahi Sichani, Mohsen Davari Dolatabadi, Vahid Sabaghi, Milad Yazdkhasti, Mohammadebrahim Golriz Khatami, Zahra Abasaltian Naeeni şi Amirkamyar Kazemi Darafshani.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18-22 iulie 2022, zilnic, între orele 11.00 şi 21.00, la ARCUB Gabroveni în sălile Cafenea, Librărie şi Arcelor.

În cadrul proiectului vor avea loc o serie de ateliere susţinute de artiştii expozanţi.

Intrarea în cadrul expoziției este liberă.