Cvartetul Solartis în „Stagiunea de colecție”

După extraordinarul succes de acum câteva zile de la Moscova și Sankt Petersburg, Cvartetul Solartis este protagonistul volumului cu numărul 3 al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României.

Concertul va avea loc luni 22 octombrie 2018, de la ora 17,30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.

Violonistele Simina Croitoru, Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots și violoncelistul Andrei Nițescu, tineri extrem de talentați, bursieri ICon Arts, vor interpreta două opusuri de mare atractivitate semnate de Joseph Haydn și Antonin Dvorak.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri cu adevărat deosebite: colecția partiturilor de buzunar ale opusurilor de Haydn apărută la sfârșitul secolului al XIX lea, la editura Eulenburg, care beneficiază de ilustraţia realizată de celebrul fotograf Bruno Reiffenstein și o ediție critică a celor șase piese pentru pian op.52 de Antonin Dvorak, realizată după manuscrisul compozitorului.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Solartis Quartet s-a înfiinţat în anul 2012. Solartis Quartet a concertat pe aproape toate scenele bucureştene. De asemenea, în activitatea lor naţională aceştia au poposit pe scene consacrate din Cluj, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea.

În anul 2012 Solartis Quartet obţin prima lor distincţie şi anume Premiul III la Concursul Internaţional de Cvartete ”W.A.Mozart”. În anul 2013 ei câştiga Categoria de Muzică de Cameră a Concursului ”Drumul spre celebritate”. Cea mai importantă distincţie în activitatea competiţională de până acum o reprezintă însă reuşita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanţi ai României, câştigă Premiul al II-a şi Premiul Special ”Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition. De-a lungul timpului au fost invitaţi să participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitaţia de a susţine un recital în cadrul Festivalului Internaţional ” George Enescu ” ediţia XXI, urmând ca o ediție mai târziu invitația sa fie reînnoită, de data aceasta presupunând un concert pe scena Ateneului Român alături de Filarmonica ”George Enescu” din București, unde tinerii artiști au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Solartis Quartet a participat la masterclass-uri cu profesori de renume din întreaga lume dintre care îi amintim pe Ştefan Metz (Rector al Conservatorului de Cvartete din Amsterdam şi fost membru al Orlando Quartet), Bert Mooiman (profesor la Conservatorul din Haga), Johannes Meissl (Artis Quartet), Jan Talich (Talich Quartet), Răzvan Popovici, Janis Malekis. În anul 2013 și în 2017 cei patru tineri câştigă burse de perfecţionare la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, iar în vara anului 2016 aveau să fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toată lumea pentru a participa la masterclass-ul ”ISA Summer Academy”, susținut la Viena.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro