Daft Punk s-au despărțit oficial

Daft Punk, duetul parizian responsabil pentru unele dintre cele mai populare melodii dance și pop realizate vreodată, s-au despărțit. Anuntul a fost facut prin intermediul unui videoclip de 8 minute intitulat “Epilog”, extras din filmul lor din 2006, Electroma.

Stirea a fost confirmata pentru pitchfork.com de catre publicistul trupei, Kathryn Frazier, dar nu a dat niciun motiv pentru despărțire.

Thomas Bangalter și Guy-Manuel de Homem-Christo au infiintat Daft Punk la Paris, în 1993, ajutând la definirea stilului francez de muzică house. Albumul lor de debut, “Homework” (1997), a fost un punct de reper pentru muzica dance, cu single-uri clasice precum  “Around the World” și “Da Funk”. Dupa lansarea celui de al doilea album, “Discovery” (2001), cei doi artisti au început să aibă apariții publice în ținutele de roboți, acestea devenind trademark-ul lor. Piesele “One More Time” și “Harder, Better, Faster, Stronger” i-au consolidat ca superstaruri globale.

Amprenta lor în imaginația populară a continuat să se adâncească în anii următori, cu albume incluzând “Human After All” (2005) , “Alive 2007”, dar și coloana sonora a filmului “Tron: Legacy” (2010).

Dupa douăzeci de ani de carieră, Daft Punk a facut senzatie încă o dată cu “Get Lucky”, single-ul principal al albumului din 2013 – “Random Access Memories”. Piesa, care a fost un featuring cu Nile Rodgers și Pharrell Williams, a vândut milioane de exemplare în întreaga lume și a câștigat două premii Grammy. “Get lucky” a avut si un follow-up single – “Lose Yourself to Dance”. Albumul “Random Access Memories” i-a adus lui Daft Punk încă trei Grammy, inclusiv cel pentru Albumul Anului.

Lansata pe youtube doar in format audio, fara videoclip, “Get lucky” a depasit 541 milioane de vizualizari.

Dincolo de melodii, identitatea lor vizuală, mistica interstelară și etosul muzicii de petrecere au inspirat generații de artiști din toate genurile. Piesele celor doi artisti au fost baza pentru multe remixuri si preluari, fiind parodiati in desene animate si celebrati in galerii de arta din toata lumea.

Daft Punk este considerata una dintre cele mai de succes colaborări de muzică electronică din toate timpurile, atât în ceea ce privește vânzările de albume, cât și în lumea criticilor.