Dirijorul american James Gaffigan este noul director al Operei Comice din Berlin

James Gaffigan este următorul director muzical al Komische Oper Berlin (Opera Comică din Berlin), începând cu stagiunea 2023/24. Susanne Moser, director general și co-director artistic desemnat, și Philip Bröking, director de operă și co-director artistic, l-au prezentat pe noul director muzical într-o conferință de presă, marți dimineață, la Komische Oper Berlin. Dr. Klaus Lederer, Ministrul Culturii și Europei din Berlin și Președintele Fundației Operei din Berlin, a împărtășit și el un mesaj virtual de bun venit.

Dirijorul american James Gaffigan este printre cei mai remarcabili dirijori ai generației sale, salutat pentru ușurința sa naturală și muzicalitatea convingătoare. Atât în ​​sala de concerte, cât și în studio, talentul și muzicalitatea lui cu mai multe fațete atrag atenția internațională. El se află în sezonul său inaugural ca director muzical al Palau de les Arts Reina Sofía din Valencia și, în plus, este dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice și Operei din Trondheim, dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii Radio din Țările de Jos și director muzical al orchestrei.

În iunie 2021, Gaffigan și-a încheiat mandatul de dirijor șef al Luzerner Sinfonieorchester, funcție pe care a deținut-o timp de zece ani. Apare regulat cu orchestre de concert și de operă din întreaga lume, printre care Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, Bayerische Staatsoper, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Munich Philharmonic, Staatskapelle Dresden, London Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Wiener Symphoniker, Mozarteum. Salzburg, Orchestra Epocii Iluminismului și Tonhalle-Orchester Zürich.

Gaffigan are o prezență regulată la Berlin. În decembrie 2021, a condus spectacole la Deutsche Oper, precum și concertele de Anul Nou ale Deutsche Symphonie-Orchester. Pe 9 ianuarie 2022, va conduce Staatskapelle Berlin într-un concert la Pierre Boulez Saal.

Începând din toamna lui 2023, contractul lui James Gaffigan cu Komische Oper Berlin va dura patru ani până în vara lui 2027. Înainte de mandat, el va conduce un concert simfonic cu orchestra operei în sezonul 2022/23.