Doi prim-balerini ai Operei Naţionale Bucureşti sunt invitaţi la Gala Internaţională de Balet de la Pécs

Cristina Dijmaru şi Bogdan Cănilă, prim-balerini ai Operei Naţionale Bucureşti, participă la Gala Internaţională de Balet de la Pécs care 18 septembrie, ora 19.00, Centrul Kodály.

Gala Internaţională de Balet este organizată în cadrul celei de a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Dans de la Pécs, din perioada 14-19 septembrie. Festivalul Internaţional de Dans reuneşte companii renumite de dans din străinătate, precum şi companii de dans din Ungaria. Baletul modern şi dansul contemporan îşi asumă rolul principal, dar şi dansul folcloric şi alte câteva genuri apar în programul acestui festival.

Festivalul este de asemenea o platformă de lansare şi prezentare pentru şcolile locale de dans şi ansamblurile de dans. În cadrul Galei Internaţionale de Balet, alături de cei doi prim-balerini ai Operei Naţionale Bucureşti, participă balerini din Danemarca, Israel, Spania, Slovacia şi Ungaria. Vor fi prezentate spectaculoase părţi din piese de dans modern şi din repertoriul clasic, potrivit unui comunicat al ICR Budapesta. Participarea artiştilor români este susţinută de Institutul Cultural Român Budapesta. Cristina Dijmaru s-a născut în anul 1988 la Buftea, România. Începe să studieze dansul clasic la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.

După absolvire, îşi continuă studiile, timp de trei ani, la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gh. Cristea”, secţia: Artele Spectacolului-coregrafie. A urmat mai multe stagii de dans cu maeştrii Vladimir Vasiliev, Gilbert Meyer şi Sergiu Ştefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco şi un stagiu de perfecţionare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. În anul 2007 se alătură corpului de balet al Operei Naţionale Bucureşti, iar din 2012 este numită Prim-Balerină.

În această perioadă îşi îmbogăţeşte repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice şi contemporane, este invitată să danseze pe diferite scene din Italia, Germania, Spania, India şi Taiwan. Bogdan Cănilă s-a născut în 1987 la Iaşi, România. A început să studieze dansul clasic la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi apoi a continuat la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti. După absolvire, şi-a continuat studiile, timp de trei ani, la Universitatea Română de Ştiinţe si Arte „Gh. Cristea”, secţia: Artele Spectacolului-coregrafie.

Atât pe parcursul studiilor cât şi după finalizarea lor, se perfecţionează prin stagii susţinute de către personalităţi artistice precum Vladimir Vasiliev şi Gilbert Mayer. În anul 2007 se alătură corpului de balet al Operei Naţionale Bucureşti, iar din 2012 este numit Prim-Balerin, este invitat să danseze pe diferite scene din Italia, Spania, Germania, India, Japonia, Taiwan şi America.