Două creații românești de excepție, transmise online de Opera Națională București, pe 1 Decembrie

În cadrul proiectului #DordeONB din seria Opera online, Opera Națională București va transmite online spectacolele „Oedipe” de George Enescu și „O scrisoare pierdută”, operă în două acte și un prolog de Dan Dediu, marți, 1 decembrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Cele două lucrări celebre din creația românească vor fi transmise online pe site-ul instituției – https://operanb.ro/operaonline/ – și pe canalul de Youtube a Operei Naționale București – https://www.youtube.com/OperaNationalaBucurestiONB.

„Oedipe” de George Enescu va putea fi vizonat în cadrul a două transmisiuni online marți, 1 decembrie 2020, începând cu orele 12:00 și 19:00 pe site-ul primei scene lirice a țării. Despre opera „Oedipe”, principala creaţie naţională de gen şi totodată singura care se regăseşte în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: „Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă”.

O scrisoare pierdută”, operă în două acte și un prolog de Dan Dediu, va completa seria transmisiunilor online dedicate Zilei Naționale de 1 Decembrie, spectacolul începând cu
ora 15:00
. Oglindă a societății românești, piesa de teatru a lui Caragiale a rămas un subiect de actualitate, admirabil construită, într-un stil de o originalitate aparte. Spectacolul de operă este adesea influențat de creațiile literar-dramaturgice, preluând din acestea teme, personaje, chiar acțiunea completă. Pentru creatorii operei contemporane „O scrisoare pierdută” textul cunoscutului dramaturg Ion Luca Caragiale a fost, deigur, o provocare.
Înregistrările vor fi accesibile publicului doar pe durata difuzării fiecărui spectacol.