Festivalul „I love Lipatti” – online

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează în perioada 19-21 martie 2021 ediția online dedicată împlinirii a 104 ani de la nașterea compozitorului și celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti.

La ediția de anul acesta a festivalului, vor fi transmise online, pe pagina https://www.facebook.com/casadinulipatti/, trei Integrale Lipatti în recitaluri extraordinare susținute de artiști importanți ai scenei românești.

Pe parcursul celor trei zile de festival, online, între orele 09:00 și 21:00 vor fi difuzate „Amintiri despre Dinu Lipatti” ale contemporanilor săi, „Interviurile Casei Lipatti” cu interpreții invitați și cu muzicieni și oameni de cultură din România, Franța, Elveția, Germania și Statele Unite ale Americii, filmele documentare despre viața și opera lui Dinu Lipatti – „Sonată pentru omul bun” și „Dinu Lipatti, muzică și geniu” – și articole de prezentare ale compozițiilor lui Dinu Lipatti și ale artiștilor invitați.

Evenimentele de vineri, 19 martie, vor avea ca punct culminant transmisiunea în direct, de la orele 19:00, a Recitalului extraordinar cu „Integrala Lied-urilor” compuse de Dinu Lipatti pentru tenor, soprană și pian. Soprana Irina Iordăchescu va interpreta Ciclul de „Patru Melodii pentru voce și pian” pe versuri de Arthur Rimbaud, Paul Eluard și Paul Valéry, iar baritonul Alexandru Chiriac va interpreta Ciclul de „Cinci Melodii pentru tenor și pian” pe versuri de Paul Verlaine, transpuse pentru voce de bariton de compozitorul Vlad Răzvan Baciu special pentru această ediție a Festivalului. Ambii interpreți vor fi acompaniați de pianista Verona Maier, iar actrița Daniela Nane va recita în limba română versurile pe care au fost compuse aceste minunate lied-uri.

Sâmbătă, 20 martie, va fi transmis în direct, de la orele 19:00 Recitalului extraordinar cu „Integrala compozițiilor pentru instrumente de suflat” de Dinu Lipatti, originale și transcripții după Domenico Scarlatti, în interpretarea Bucharest Wind Ensemble.

Duminică, 21 martie, ultima zi a festivalului, va culmina cu transmisiunea live streaming, de la orele 19:00, a Recitalului extraordinar cu „Integrala compozițiilor pentru pian solo” de Dinu Lipatti, în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu, Integrală ce include compozițiile pentru pian solo, de la ciclul „Din compozițiile micului Dinu” până la lucrările de maturitate, încheindu-se cu Marea „Fantezie op. 8” compusă în anul 1940.