Festivalul ICon Arts Transilvania

Peste 200 de artişti din întreaga lume îşi dau întâlnire, între 24 iulie şi 11 august, la Festivalul ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, care a ajuns la a XVI-a ediţie.

Într-un comunicat transmis de organizatori se arată că timp de trei săptămâni vor fi organizate peste 20 de evenimente, în zece localităţi, festivalul reuşind să unească mai multe comunităţi în jurul artelor contemporane.

În perioada 24 iulie – 11 august, aproape în fiecare seară, un program cultural inedit se va desfăşura în mijlocul cetăţilor vechi de secole, dar şi pe scenele consacrate cu semnificaţie deosebită în contexul Centenarului Unirii. Programul itinerant al festivalului s-a dublat de anul acesta, astfel că zece localităţi vor găzdui cele peste 20 de evenimente: Sibiu, Biertan, Viscri, Alma Vii, Richiş, Mălâncrav, Cloaşterf, Dealu Frumos, Cetatea Râşnov şi Sinaia – Castelul Peleş„, se precizează în comunicatul menţionat.

Primul eveniment va avea loc marţi, 24 iulie, când reputatul violonist Gabriel Croitoru va concerta alături de elevii săi în incinta fortificată a bisericii Biertan.

Un loc special în cadrul festivalului va fi marcat de prezenţa London Schools Symphony Orchestra, pentru prima dată în România, care va susţine două concerte sub conducerea artistică a dirijorului Peter Ash.

Potrivit organizatorilor, comunitatea ICon Arts reuneşte un număr record de artişti internaţionali, de pe mai multe continente, festivalul apropiind, în mod deosebit, comunităţi diferite – public urban, localnici şi artişti internaţionali.

Artiştii invitaţi anul acesta străbat un drum lung pentru a fi parte din „Fenomenul ICon Arts”. Vor veni pentru studii şi pentru a concerta un număr record de artişti din: China, Germania, Italia, Iran, Irlanda, Japonia, Kosovo, Liban, Marea Britanie, România, Republica Moldova, SUA, însumând un număr de peste 200 de persoane. Iar multe dintre vechile spaţii săseşti unde se desfăşoară festivalul, precum Richiş sau Biertan, se mândresc astăzi cu noi localnici, reprezentând cea mai diversă populaţie provenind din zeci de naţiuni, care s-au îndrăgostit de România şi au ales să se mute aici„, se arată în comunicat.

De asemenea, Festivalul ICon Arts este un liant anul acesta între alte trei festivaluri, „în acelaşi spirit, de a unifica diferite comunităţi şi ramuri ale artei: „Festivalul de Film şi Istorii Râşnov”, unde se vor desfăşura concerte jazz, Festivalul „Săptămâna Haferland”, dedicat promovării culturii săseşti din Transilvania, dar şi festivalul de film horror & fantasy „Lună Plină” din incinta cetăţii fortificate Biertan”.

Totodată, proiectul internaţional de sine stătător „Music: a Bridge Between People” cuprinde trei evenimente culturale care vor fi promovate şi de ICon Arts.

Organizatorii au mai precizat că după-amiezile şi serile vor fi completate cu evenimente incluse în „Şezătoarea postmodernă”, unde ‘spectacolul gastronomiei locale va avea loc de cinste alături de prezentarea tradiţiilor locale”.

Organizatorii îşi doresc, cu acest prilej, să promoveze nu doar artele noi, spaţiile culturale şi arhitecturale – unele fiind parte din Patrimoniul Universal UNESCO – dar şi să promoveze în rândul oaspeţilor „Sibiul – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, cu atât mai mult cu cât anul acesta celebrăm Centenarul României, dar şi Anul European al Patrimoniului Cultural„, se precizează în comunicat.

Programul complet poate fi consultat pe www.iconarts.ro iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin rezervare în prealabil.