Festivalul Muzicii Maghiare se va desfășura în perioada 9 – 12 mai la Institutul Liszt din Bucureşti

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalul Muzicii Maghiare, o formă de popularizare a literaturii muzicale clasice maghiare, se va desfăşura, în perioada 9 – 12 mai, la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, concursul este dedicat tinerilor muzicieni din România care se angajează să interpreteze şi piese semnate de compozitori maghiari.

În primele trei seri vor evolua tineri artişti (peste 18 ani) cu un program de 20 – 25 de minute, cuprinzând opusuri din literatura muzicală maghiară în proporţie de minimum o treime din timpul alocat, alături de compoziţii din literatura muzicală românească şi universală.

Pot participa solişti sau duo-uri. În cazul interpreţilor vocali se acceptă lieduri şi arii din opere, iar în cazul instrumentiştilor piese solo sau duouri (exclus concerte), precizează sursa citată.

Înscrierile se fac până pe 26 aprilie, iar rezultatele preselecţiei vor fi comunicate pe 2 mai prin e-mail, la adresa indicată de către fiecare concurent. Nu se percepe taxă de participare.

Participarea la festival a concurenţilor este condiţionată de respectarea normelor sanitare în vigoare.

Premiul primilor trei clasaţi constă în posibilitatea de a susţine un recital la unul din institutele maghiare din străinătate – Paris, Roma, Budapesta, precum şi premii în bani de 300/200/100 euro impozabili.

Începând cu ediţia din 2016, organizatorii festivalului decernează, împreună cu Fundaţia ACCUMM, şi premiul In memoriam Ludovic Bacs, câştigătorul acestuia fiind invitat să susţină la institut recitalul care se va organiza în memoria dirijorului în luna ianuarie a anului următor.

Din 2019, Academia IConArts oferă bursă unui tânăr interpret (violonist, chitarist, percuţionist, flautist sau violoncelist) în vederea participării la masterclass-uri pe care le organizează.

„Şi în această ediţie aşteptăm votul spectatorilor, căci ei decid pe cine vor revedea, reasculta în cadrul unui recital integral la institutul nostru în ajunul Crăciunului”, se arată în comunicat.

Spectacolele-concurs vor avea loc la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, în perioada 9 – 11 mai, începând cu ora 18,00, festivitatea de premiere şi concertul de gală fiind programate pe 12 mai.