Filme clasice ale cinematografiei argentiniene

Ambasada Republicii Argentina în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează în perioada 18-23 februarie 2019, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38) o serie de proiecții de film sub titlul „Cine Clásico Argentino”.

Selectia reunește 7 filme considerate patrimoniu al cinematografiei argentiniene. Este vorba despre titluri care fac parte din cele 100 de pelicule din productia cinematografică argentiniană a ultimilor 40 de ani, restaurate digital 4 k, cu cea mai mare atenție în laboratorul „Gotika” din Buenos Aires și folosind cele mai performante metode. Acest lucru a fost posibil grație programului „PLAN RECUPERAR” al cărui obiectiv – prin eforturile comune ale Secretariatului pentru Cultură din Argentina și ale Asociației Regizorilor Argentinieni de Film – este acela de a recupera și digitaliza pelicule considerate de-acum clasice. Cele șapte filme sunt semnate de regizori precum Eliseo Subiela, Adrián Caetano, Bruno Stagnaro, Fernando Pino Solanas, Adolfo Aristarain etc.

Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es. Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilitatii de locuri.

PROGRAMUL FILMELOR

Luni, 18 februarie 2018, ora 19.00 – „Un Oso Rojo”, regia Adrian Caetano, Argentina, 2002, 95 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare română, gen dramă, Sinopsis: Deși doar Oso le ține șirul, au trecut șapte ani de când a fost închis pentru crimă și jaf armat. Fiica lui, Alicia, împlinea un an în ziua jafului, iar Natalia, soția lui, probabil nu l-a iertat niciodată. Acum, când iese în stradă, eliberat condiționat, Oso se gândește că, cine știe, o poate lua de la capăt. Ca un western urban, Un Oso Rojo trasează destinul unui justițiar marginal în cruciada reală a unei suburbii din Buenos Aires.

Marti, 19 februarie, ora 19.00 – „Pizza, Birra, Faso”, regia Adrian Caetano Si Bruno Stagnaro, Argentina, 1997, 92 minute; versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, actiune Sinopsis: Patru prieteni.Un oras. O singură soluţie… Cordobés locuieşte împreună cu trei prieteni şi cu soţia lui, Sandra, care e însărcinată. Cei patru adolescenţi marginalizaţi au alcătuit o bandă care străzile din Buenos Aires. Trăiesc din jafuri, dar nu acţionează singuri, ci întotdeauna execută ordinele cuiva care păstrează cea mai mare parte a prăzii. Filosofia de viată a lui Cordobés şi a prietenilor lui este că atâta timp cât nu le lipsesc berea, pizza şi ţigările, totul este suportabil.

Miercuri, 20 februarie, ora 19:00 – „Sur”, regia Fernando Pino Solanas, Argentina, 1987, 118 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleza, gen dramă Sinopsis: Argentina, 1983, sfârşitul dictaturii militare. Floreal iese, în sfârşit, din închisoare. Timp de cinci ani, soţia a aşteptat ca el să se întoarcă; dar, în tot acest timp, cuplul, ca şi ţara, s-a schimbat. Cu toate acestea, ambii doresc cu ardoare să-şi regăsească speranţa şi libertatea.

Joi, 21 februarie, ora 19:00 –”Roma”, regia Adolfo Aristarain, Argentina, 2004, 155 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, gen dramă Sinopsis: Filmul redă povestea vieții unui scriitor argentinian, Joaquin Gonez, care acum trăiește în Spania. La vârsta de 60 de ani, acesta vrea să-și scrie memoriile ajutat fiind de Manuel Cueto tânărul său asistent. Discuția dintre cei doi are menirea de a-l face pe Gonez să călătorească înapoi în timp și de a răscoli în sufletul acestuia amintiri de mult și adânc îngropate. Astfel, aflăm că Joaquin Gonez este fiul unor muzicieni, având o relație foarte apropiată cu mama lui, Roma, pe care o divinizează, iar după moartea tatălui său trec amândoi prin clipe dramatice. Curând, Cuerto realizează că slujba pe care o are este mai complicată decât credea inițial deoarece Gonez suferă un blocaj, aflându-se în totală pană de inspirație. Asta înseamnă că asistentul va trebui să facă și munca de scriitor. Imaginile din trecutul lui Gonez, adică perioada copilăriei la Buenos Aires până la sosirea în Spania, sunt realizate cu ajutorul flash-back-urilor. Este un film cu adevărat emoționant care vorbește despre viață, moarte, sentimente, lupte politice, iubire și dezamăgiri.

Vineri, 22 februarie, ora 19.00 – „El lado oscuro del corazón”, regia Eliseo Subiela, Argentina, 1992, 127 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, gen dramă Sinopsis: Într-un romantism voios și suprarealist, un poet numit Oliviero, trăiește în Buenos Aires unde își câștigă pâinea recitând poezii la semafoare. Printre prietenii săi, se numără un sculptor excentric, Canadian, și Moartea. Da, ciudat, însă poetul are o legătură cel puțin bizară cu însăși Moartea care încearcă să îl convingă să revină cu picioarele pe pământ, să nu mai fie copil și să își caute un loc de muncă. Oliveiro e în căutarea iubirii absolute, însă nu o caută unde trebuie, în așa fel, încât, femeile care ajung în patul lui, dimineața dispar printr-o ușă misterioasă. Însă lucrurile se schimbă când Oliviero cunoaște o prostituată de care se îndrăgostește, ea însî nu vrea sî fie cu el, așa că rolurile ajung să se schimbe.

Sâmbătă, 23 februarie, ora 17.00 – „Hombre mirando al Sudeste”, regia Eliseo Subiela, Argentina, 1986, 105 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, gen dramă. Sinopsis: Dr. Julio Denis este psihiatru și lucrează într-un spital de neuropsihiatrie. Într-o zi, la cabinetul lui din spital se prezintă un tânăr, Rantés, care pretinde a fi o ființă de pe altă planetă. Doctorul îl tratează ca pe un paranoic, dar Rantés se insinuează în viața lui făcându-l să se îndoiască dacă este într-adevăr nebun, şi în mod subtil, îl obligă să-și regândească viața și profesia.

Sâmbată, 22 februarie, ora 19.00 – „Juan Moreira”, regia Leonardo Favio, Argentina, 1973, 102 minute, versiune originala spaniola, subtitrare în engleză, gen dramă, istoric. Sinopsis: Bazat pe un roman al lui Eduardo Gutiérrez, filmul povesteşte viața și moartea lui Gaucho Moreira, un personaj ce a devenit una dintre figurile mitice ale istoriei argentiniene, un luptător singuratic pentru dreptate în Pampasul argentinian în perioada de formare a națiunii. Figura sa a inspirat numeroase opere literare, filme și piese muzicale.