Fondurile de pensii și asigurări au expunere semnificativă la Banca Internațională de Investiții

Getting your Trinity Audio player ready...

Fondurile de pensii din România se confruntă cu o expunere semnificativă de 90 milioane euro față de Banca Internațională de Investiții (BII), o bancă legată de Rusia și care se află în prezent sub sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii. În plus, fondurile mutuale și companiile de asigurări din țară dețin titluri în valoare de 40 milioane euro legate de aceeași bancă.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat gravitatea situației și a declarat că Ministerul Finanțelor lucrează activ cu investitorii instituționali din România pentru a obține o derogare temporară de la sancțiunile impuse de SUA în luna aprilie. Această derogare ar permite recuperarea sumelor de la BII, protejând astfel interesele investitorilor români.

Este important de menționat că sancțiunile aplicate BII au un impact negativ asupra investitorilor instituționali din România, afectând în mod direct cetățenii care au economisit și investit în aceste fonduri. Ministrul Boloș a solicitat sprijinul autorităților belgiene pentru a debloca conturile BII, astfel încât banca să își poată onora obligațiile față de deținătorii de obligațiuni din România.