Autoritățile din Georgia au lansat o nouă ofensivă împotriva mass-mediei și a organizațiilor societății civile, introducând o serie de restricții care limitează libertatea de exprimare și participarea publică la procesul decizional. Noile măsuri par să fie inspirate de recentele decizii ale administrației Trump privind înghețarea ajutorului extern, consolidând astfel orientarea pro-rusă a guvernului de la Tbilisi, relatează Politico.
Mamuka Mdinaradze, președintele partidului de guvernământ „Visul Georgian”, a justificat aceste acțiuni invocând ceea ce el a numit „scandalul USAID la nivel mondial” și nevoia de a revendica „suveranitatea deplină a țării”.
Noi restricții asupra presei și ONG-urilor
Printre măsurile anunțate de guvernul georgian se numără:
• Interzicerea completă a finanțării externe pentru mass-media, sub pretextul definirii unor „standarde de obiectivitate și etică” pentru instituțiile de presă.
• Reducerea influenței ONG-urilor printr-un proiect de lege care elimină obligația statului de a consulta societatea civilă în procesul legislativ.
• Întărirea legii „agenților străini”, adoptată anul trecut, care etichetează drept „agenți străini” orice organizație non-guvernamentală sau instituție media care primește mai mult de 20% din finanțare din surse externe.
Premierul Irakli Kobakhidze a acuzat organizațiile finanțate din străinătate că încearcă să destabilizeze țara și a promis măsuri drastice împotriva acestora.
„Nimeni nu ar trebui să poată menține țara într-o stare constantă de turbulență cu probleme inexistente și acuzații inventate.” – Mamuka Mdinaradze
Îngrădirea dreptului la protest și sancțiuni mai dure
În paralel cu măsurile împotriva mass-mediei și ONG-urilor, parlamentul georgian a adoptat un set de legi care restricționează dreptul la protest și măresc puterile forțelor de ordine:
• Creșterea pedepselor pentru insultarea polițiștilor – o astfel de infracțiune se pedepsește acum cu până la 60 de zile de închisoare.
• Întărirea sancțiunilor pentru neascultarea ordinelor poliției – măsură menită să descurajeze protestele antiguvernamentale.
• Simplificarea procedurilor de concediere în sectorul public – legea permite îndepărtarea rapidă a funcționarilor publici care participă la proteste.
Această ultimă modificare a dus deja la concedierea mai multor funcționari publici care au fost identificați ca fiind activi în mișcările de opoziție.
Jurnaliștii și activiștii: „Un atac împotriva libertății de exprimare”
Reprezentanții presei independente din Georgia consideră că aceste măsuri sunt menite să reducă la tăcere vocile critice și să consolideze controlul guvernului asupra societății.
„Acest lucru va fi folosit ca o pârghie pentru cenzura și reducerea la tăcere a mass-media în mâinile puterii care nu are instituții independente, nici instanțe independente.” – Lika Zakashvili, cofondator al publicației Publika
Jurnaliștii avertizează că interdicția finanțării externe ar putea forța închiderea multor instituții media independente, care depind de sprijinul internațional pentru a-și continua activitatea.
Context geopolitic: Îndepărtarea de Occident și apropierea de Rusia
Măsurile recente ale guvernului georgian confirmă o tendință îngrijorătoare de îndepărtare de valorile democratice occidentale și de apropiere de Rusia. Legea „agenților străini” adoptată anul trecut a fost inspirată direct din legislația rusă, iar retorica anti-occidentală a liderilor de la Tbilisi devine din ce în ce mai agresivă.
Suspendarea finanțării USAID de către administrația Trump pare să fi servit drept pretext pentru aceste măsuri restrictive, guvernul georgian folosindu-se de acest moment pentru a justifica eliminarea influenței occidentale asupra presei și societății civile.
Comunitatea internațională urmărește cu îngrijorare evoluțiile din Georgia, în timp ce opoziția și activiștii pro-democrație se pregătesc pentru o perioadă de intensificare a represiunii guvernamentale.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.