Guvernul crește taxele pentru operatorii de jocuri de noroc

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care reglementează mai strict domeniul jocurilor de noroc. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat că noile reglementări stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele asociate licențelor de organizare și exploatare a jocurilor de noroc. Aceste taxe vor fi colectate anual, iar garanțiile depuse de companiile din acest sector vor fi, de asemenea, majorate.

Un aspect important al ordonanței este faptul că dreptul de organizare și exploatare a activității de jocuri de noroc va fi acordat doar societăților înregistrate în România sau persoanelor juridice din statele membre UE, statele semnatare ale Acordului privind spațiul economic european sau din Confederația Elvețiană, care au un sediu permanent în România. Această măsură are ca scop asigurarea colectării taxelor și impozitelor în țară.

În plus, pentru a crește transparența în acest domeniu, va fi înființat un registru online accesibil, care va conține informații despre operatorii licențiați, adresele sediilor lor sociale, locațiile în care operează jocuri de noroc și tipurile de jocuri autorizate pentru fiecare locație.

Pentru a proteja jucătorii și persoanele aflate în situații de risc, ordonanța interzice comercializarea băuturilor alcoolice în sălile de jocuri de noroc. De asemenea, membrii Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) nu vor avea voie să participe la jocuri de noroc.

Veniturile obținute din contribuțiile organizatorilor licențiați vor fi direcționate în proporție de 70% către bugetul de stat, iar restul de 30% va fi utilizat de ONJN pentru finanțarea programelor de prevenire a dependenței de jocuri de noroc și promovarea jocului responsabil.

Ministerul de Finanțe va propune în curând normele de aplicare pentru această OUG, având un termen de 30 de zile pentru aceasta.