Începe turneul derulat de Volkhard Steude

Violonistul Volkhard Steude, concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii din Viena, şi pianista Cătălina Butcaru, revin în România pentru o serie de recitaluri şi un concert cu orchestra.

Cei doi muzicieni vienezi au putut fi ascultaţi la noi în ţară şi anul trecut, când au susţinut trei recitaluri. În 2017 ei vor cânta la Bucureşti, la Sibiu şi la Timişoara opusuri de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms şi Felix Mendelssohn.

Astăzi, 30 mai 2017, are loc primul recital, în Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 20.00. Pe afiş: Sonata Nr.9 op.47 în La major "Kreutzer" și Sonata Nr. 8 în Sol major op. 30 nr. 3 de Ludwig van Beethoven, precum şi Sonata nr. 1 in Sol major op. 78 de Johannes Brahms.

Mâine, în 31 mai 2017, muzicienii cântă la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, iar în 2 şi 3 iunie 2017 în Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul" din Timişoara.
Evenimentele se vor desfășura sub patronajul Excelenței Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena. Împreună cu Filarmonica din Viena a susţinut concerte în ipostază solistică sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă din nou publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la numai 16 ani la Conservatorul din capitala Austriei, de unde a obținut diploma de solist. Pianista reunește in palmaresul său numeroase premii la competiții naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart etc. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.