Jazz-ul revine pe scena Bisericii Lutherane din București

fb event

A opta ediție Jazz in Church are loc între 11-14 mai 2023

 

După o ediție anulată de pandemie și o pauză de trei ani de zile, echipa JAZZ.RO se regrupează pentru a relua ediția a opta a iubitul festival de jazz și muzică contemporan JAZZ IN CHURCH.

15 artiști din jurul lumii vor concerta în festival, aducând ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație. Toate această muzică va beneficia de acustica perfectă a lăcașului de cult de pe Strada Luterană nr. 2 din București.

Printre starurile acestei ediții se numără Marc Ribot – chitarist și compozitor american renumit pentru colaborările sale cu Tom Waits, Elvis Costello sau John Zorn. Ribot a lansat nu mai puțin de șase albume de chitară solo, iar recitalurile lui solo sunt evenimente imprevizibile, la granița dintre avangardă, improvizație și comunicarea cu forme de viață extraterestre… pregătiți-vă pentru un eveniment original!

Unul cele mai așteptate momente este proiectul Deep River al renumitului saxofonist Andy Sheppard și pianistei Joanna MacGregor – sefa catedrei de pian de la „Royal Academy of Music” din Marea Britanie. Un moment artistic ce va juxtapune unii dintre cei mai buni interpreți contemporani, cei doi ne vor acompania într-o călătorie prin sudul Americii, mixând piese de Bob Dylan, Johnny Cash sau Tom Waits cu compoziții proprii – un fabulos traseu sonor ce merită descoperit și parcurs în cadrul Jazz in Church.

Dintre grupurile care vor profita la maximum de spațiul Bisericii Lutherane este ansamblul vocal feminin norvegian Trio Mediæval. Spațiul magic al lăcașului de cult va găzdui muzică sacră medievală din Anglia, Italia și Franța, cântece și balade tradiționale scandinave și islandeze, împletite cu muzică contemporană. Cele trei membre ale ansamblului sunt absolvente de cursuri avansate de muzică veche, fiind specializate în muzică barocă, de cameră și corală. Cele trei grații vor fi acompaniate de renumitul Arve Henriksen – considerat unul dintre cei mai importanți interpreți și compozitori ai jazz-ului. Devenit pentru o oră cvartet, trio-ul se inspiră din folkul islandez și suedez, din imnuri bisericești și miniaturi pentru vioară, amestecându-le cu știința și grația proprii doar alchimiștilor.

Festivalul este o ocazie de a descoperi nu doar muzică, ci și instrumente fantastice – așa cum este Koto – la origine chinezesc, dar care a căpătat o largă recunoaștere și a dezvoltat o solidă tradiție în Japonia. Echivalentul acestuia în cultura europeană este țitera, vom vedea însă că ruda asiatică este voluminoasă, impresionantă și ca aspect, iar muzica pe care o revarsă are harul de a ne purta pe depărtate meridiane. La koto va performa Mieko Miyazaki, alături de Franck Wolf la saxofon.

Program:

Joi 11 mai, ora 19.00:

Mieko Miyazaki (koto) / Franck Wolf (saxofon)

Joanna MacGregor (pian) / Andy Sheppard (saxofon)

Vineri 12 mai, ora 19.00:

Trio Mediæval (voci, vioară) / Arve Henriksen (trompetă, voce)

Vega Trails (contrabas, saxofon)

Sâmbătă 13 mai, ora 19.00:

Ștefan Stoianovici (pian)

Mark Lockheart (saxofon) / Steve Lodder (orgă)

Colin Vallon (pian) / Matthieu Michel (trompetă, flighorn)

Duminică 14 mai, ora 19.00:

Marc Ribot (chitară)

Giovanni Guidi (pian) / Daniele Di Bonaventura (bandoneon)

Facebook event: https://fb.me/e/2QG0wcrU6

Biletele sunt disponibile online pe eventbook.ro. Prețul unui bilet în avans este de 200 lei pe seară. Biletele achiziționate direct la festival au prețul de 250 lei pe seară.

Festivalul este organizat de asociația JAZZ.RO, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din Bucuresti.