La doar 25 de ani este un star pe scenele de concert din lume: violoncelistul Andrei Ioniță, revine la Sala Radio!

Descris de publicaţia The Times  ca „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”, ANDREI IONIŢĂ s-a lansat pe scena internațională la cel mai înalt nivel o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internaţional Ceaikovski – Moscova – în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din lume.

La doar 25 de ani, Andrei Ioniţă a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo. 

Aveți șansa de a-l aplauda pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie (19.00), în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, când va interpreta SCHUMANN: Concertul în la minor pentru violoncel. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic DUNCAN WARD, care a fost premiat ca cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC și între anii 2012-2014 a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin (poziție în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle).

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 6 în La major, semnată de compozitorul austriac ANTON BRUCKNER.

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, DUNCAN WARD este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica SicilianaRTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a. Între 2015-2017 a fost dirijor principal la Sinfonia Viva din Marea Britanie şi a fost totodată dirijor asociat al Orchestrei Naţionale de Tineret din Marea Britanie.

Se bucură de succes și în ipostaza de compozitor: lucrările sale sunt interpretate de London Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, BBC Singers, Streetwise Opera ș.a.  A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker şi concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings, pentru a marca comemorarea a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

Pe lângă trofeul de la Moscova, ANDREI IONIŢĂ a fost distins cu premii la competiţiile ARD, Emanuel Feuermann şi Aram Khachaturian. Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671),  oferit prin generozitatea fundaţiei  Deutsche Stiftung Musikleben. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev şi Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall – Londra, precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier – Elveția sau Konzerthaus Berlin.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.