Laureații Galei Gopo 2022

Filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regia Radu Jude, a primit Trofeul Gopo pentru Cel mai bun film de lungmetraj la Gala Premiilor Gopo, care s-a desfăşurat, marţi seara, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, producţia primind premii şi la categoriile Cea mai bună actriţă în rol secundar şi Cel mai bun montaj.

Cele mai multe premii în cadrul galei au fost acordate producţiei „Malmkrog”, în regia lui Cristi Puiu, filmul primind statueta Gopo pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume şi Cel mai bun machiaj şi Cea mai bună coafură.

Documentarul „România sălbatică”, în regia lui Dan Dinu, a fost recompensat cu statueta Gopo pentru Cel mai bun film documentar, Cea mai bună muzică originală şi Cel mai bun sunet.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a înmânat premiile speciale operatorilor şi asistenţilor de cameră Constantin Nica, Mihai Mihăilescu şi Pompiliu Avram.

„Sunt foarte onorat să fiu aici, pentru că cinematografia românească este ceva, un animal extraordinar cumva, care se chinuie să reziste şi care o face cu mari performanţe, şi dacă România ar fi pe alte domenii la nivelul la care dumneavoastră sunteţi, ne-ar fi tuturor mult mai bine. Din partea acelor de la care aşteptaţi nişte lucruri ştim că nu suntem acolo unde ar trebui să fim. Eu, din poziţia în care sunt, sunt dispus să fac două lucruri: în primul rând, dacă nu pot să vă ajut, cel puţin să încerc să nu vă încurc, şi am avut o discuţie cu Asociaţia Producătorilor de Film şi mi-au povestit ce înseamnă să filmezi în Bucureşti şi încercăm să îndulcim mecanismele administrative, pe de altă parte, pe resursele limitate pe care le avem în această zonă culturală, încercăm să facem o alocare echitabilă – asta după tăiere, bineînţeles. Asta este serios, avem nişte bani pentru cultură şi încercăm să-i folosim cât mai echitabil”, a spus Nicuşor Dan.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a înmânat, alături de actriţa Rodica Mandache, premiul pentru Tânara speranţă lui Laurenţiu Răducanu.

Lucian Romaşcanu s-a integrat în atmosfera destinsă a evenimentului şi a spus că, după ce a fost nevoit să aştepte în culise să-i vină rândul să înmâneze premiul, este bucuros „de ce spunea colegul nostru prezentator cu rotaţia miniştrilor, sunt bucuros că după atâta timp de stat în culise încă sunt ministrul Culturii”.

În cadrul Galei Premiilor Gopo au fost şi două momente speciale, puse la cale cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la premiera lungmetrajului „Secvenţe”, în regia regretatului Alexandru Tatos, precum şi a 20 de ani de la momentul lansării peliculei „Filantropica” (regia Nae Caranfil). În cadrul momentului au fost invitate pe scenă o parte din echipele de producţie ale celor două filme care şi-au pus amprenta asupra cinematografiei române.

Doi dintre cei mai valoroşi actori din România, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, au primit în cadrul galei Premiul Gopo pentru întreaga carieră.