Lucrările lui Tudor Banuş şi Honore Daumier, expuse la MNAR

Pe 6 iulie, la Muzeul Naţional de Artă a României, s-a deschis expoziţia artiştilor Tudor Banuş şi Honore Daumier, „Întâlniri în pagini tipărite”, care va rămâne deschisă până pe 10 septembrie şi cuprinde lucrările artiştilor aflaţi la un secol distanţă.

Cu această ocazie, editura Vinea publică un catalog al expoziţiei în care se regăsesc lucrări de-ale acestora, precum şi texte dedicate lui Tudor Banuş, dar şi o biografie a lui Daumier.

Expoziţia grafică a artiştilor Tudor Banuş şi Honore Daumier dezvăluie privitorului o întreagă arhitectură a umanităţii, construită plecând de la contexte sociale şi politice.

Catalogul expoziţiei în care se regăsesc, pe lângă o parte din lucrările celor doi, şi texte ale unor personalităţi care au luat contact cu Tudor Banuş, de la Adrian Cioroianu, la Mircea Cărtărescu, dar şi comentarii ale artistului însuşi. De asemenea, pentru că expoziţia este una dublă, biografia lui Honore Daumier nu lipseşte nici ea.

Tudor Banuş s-a născut pe 8 iulie 1947, în Bucureşti şi este fiul cunoscutei poete şi scriitoare, Maria Banuş. Acesta a finalizat studiile în cadrul Institutului de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu”, în anul 1971. Pe fondul tensiunilor generate de situaţia politică din perioada comunistă se stabileşte în Franţa, un an mai târziu. El va lucra iniţial ca desenator arhitect. În paralel studiază tehnicile picturii în ulei şi gravurii la Ecole Nationale Supérieure de Beaux-Arts din Paris. Din anul 1976, începe colaborarea cu unele dintre cele mai importante publicaţii din lume: Le Monde (cu care va colabora peste trei decenii), L'Express, Le Point, Le Figaro, Die Zeit, The New York Times, The New York Magazine.

Honoré Daumier (1808-1879) a fost un renumit ilustrator, litograf, desenator, pictor şi sculptor de origine franceză. În anul 1816, la Paris artistul va începe studiul bazelor desenului alături de Alexandre Lenoir, ca apoi, începând cu anul 1825, să se iniţieze în studiul gravurii alături de litograful Zéphirin Belliard.