ExpoRomânia Bruxelles: promovarea culturii române la Parlamentul European

Institutul Cultural Român Bruxelles sprijină proiectul ExpoRomânia Bruxelles, organizat de Association internationale des entreprises créatives, în perioada 10-12 aprilie 2019, la Parlamentul European.

Proiectul expozițional cuprinde o serie de evenimente: expoziția de pictură cu lucrările artistului Horia Bernea (1938 – 2000), expoziții de fotografie – Personalități românești, realizată după fotografii ale Muzeului Național de Istorie din București și Merci, realizată de Anca Pappa, președinta Asociației Românilor din Belgia, expoziția de costume populare din Banat a etnologului Marius Matei, considerată cea mai bogată colecţie de acest fel din ţară, conservată în Muzeul Etnografic din localitatea Giroc (unde peste 2500 de piese, din perioada 1870-1945, constituie tezaurul portului străbunilor locului).

Institutul Cultural Român de la Bruxelles va organiza o expoziție de carte cu volume publicate de Editura ICR.

Programul manifestării cuprinde conferința Identitate și Tradiție în Contextul European, susținută de Costion Nicolescu și de preotul Constantin Pogor, prezentarea cărții Răstignit Între Cruci, autor Vasile Lupasc, și momente muzicale oferite de Raluca Pătuleanu (nai) și Pavlov Deian (pian), cât și de tinerii interpreți Theodora Chiras,Plăian Sanda-Aurelia, Zberea Ionel, Dobra Anisia-Nicoleta și ansamblul de dansuri „Vatra Străbună”.

ExpoRomânia Bruxelles se încheie cu concertul grupului psaltic Tronos al Patriarhiei Române din București, unul dintre cele mai apreciate coruri din România, implicat de peste 20 de ani în promovarea muzicii bizantine.

Organizarea unui astfel de eveniment în Parlamentul European încurajează dialogul cultural și oferă ocazia de a prezenta publicului belgian și european valorile culturale naționale, contribuind la mai buna cunoaştere a tradițiilor autentice româneşti şi a patrimoniului cultural.

L’Association internationale des entreprises créatives este o asociație înființată în septembrie 2018. Cu sediul în Belgia, asociația cu scop non-lucrativ este formată din membri cu experiență în domeniul organizării şi promovării de evenimente culturale.

ICR Bruxelles își manifestă suportul și sprijinul pentrul mediul asociativ românesc din Belgia, în vederea continuării şi multiplicării colaborărilor instituționale. ICR Bruxelles încurajează schimbul de bune practici pe care le oferă asociațiilor româno-belgiene în domeniul diplomației culturale.

 

Acces pe bază de invitații.

Perioada: 10 – 12 aprilie 2019

Loc: Parlamentul European