Mezzosoprana spaniolă Teresa Berganza a murit la 89 de ani

43c853b6 1604 46a5 9117 96585537aa00

Mezzosoprana spaniolă Teresa Berganza, care a urcat pe cele mai cunoscute scene ale lumii de la debutul în anii 1950 şi a fost mai ales o legendară Carmen, a murit vineri, la vârsta de 89 de ani, a anunţat Ministerul spaniol al Culturii, citat de AFP.

„Cu mare tristeţe aflăm despre dispariţia Teresei Berganza”, a scris ministerul pe Twitter, în timp ce premierul Pedro Sanchez a salutat „una dintre cele mai mari voci feminine din lume”.

„Vocea ei, eleganţa ei, arta ei ne vor însoţi pentru totdeauna”, a continuat Pedro Sanchez.

„Nu vreau nici anunţ public, nici veghe mortuară, nimic. Am venit pe lume fără să ştie nimeni, doresc să fie la fel şi când voi pleca”, a scris ea într-un mesaj postum difuzat de familia sa în media spaniole.

Născută la Madrid în 1933, Teresa Berganza s-a specializat în repertoriile lui Rossini şi Mozart, precum şi în interpretarea personajului Carmen din opera lui Bizet. Performanţa ei sub conducerea lui Helmut von Karajan rămâne de referinţă.

A debutat la nivel internaţional în 1957 la Festivalul de la Aix-en-Provence (Franţa), în rolul Dorabella din Cosi fan tutte, de Mozart.

În anul următor, cântăreaţa de operă a plecat în Statele Unite, la Dallas, alături de Maria Callas, în Medeea, de Cherubini.

A urcat apoi pe marile scene ale lumii, de la Viena la Milano, trecând prin Paris, Londra, New York sau Chicago.

Teresa Berganza a fost prima femeie primită în Academia Regală de Arte din Spania şi, de asemenea, doctor onorific al Universităţii Complutense din Madrid.

În 2005, a primit din partea Franţei însemnele de Cavaler în Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare.