Misticism si efervescenta #Classix, in valuri de aplauze

Iasi, 17 martie 2021 – A treia zi de Classix Festival a adus un omagiu si o celebrare tangoului si a celui care a imbogatit irevocabil repertoriul genului: Astor Piazzolla. Intr-o editie desfasurata sub egida timpului si a ritmului, trasaturile sud-americane aduc un plus de culoare si intensitate; iar cand trairile si pasiunea tango-ului se intrepatrund cu elemente de jazz si aristocratie pragheza, rezultatul este un duo efervescent si original.

Cu sustinerea Centrului Ceh Bucuresti, artistii invitati in cadrul concertului au fost Kristina Vocetková – violoncel si Milan Řehák – accordeon. Concertul „Tango Vs. Jazz” a fost difuzat live pe paginile organizatorilor si a avut 5700 de vizualizari ale transmisiei in timpul concertului de pe intregul mapamond, iar in foaierul Palatului Culturii au participat fizic in public 30% din capacitatea locurilor, in conformitate cu prevederile scenariului galben in care opereaza Iasul.

Au fost interpretate sase compozitii ale argentinianului Astor Piazzolla, al carui aniversare de 100 de ani de la nastere este marcata in 2021. Libertango, Milonga del Angel, Oblivion, Le Grand Tango, Ave Maria, Escualo, alaturi de Graciela Y Buenos Aires si Milontan a lui José Bragato au alcatuit programul pasional al serii de 16 martie la Iasi, program aflat la granita muzicii clasice cu jazz-ul si inspirat de tango.

Kristina Vocetková este in prezent studenta postuniversitara la Academia de Muzica Liszt Ferenc din Budapesta, Ungaria, la clasa prof. Onczay Csaba. Este castigatoare a numeroase concursuri, precum Concursul International Anton Rubinstein (Germania), Concursul Fundatiei Bohuslav Martinů (Republica Ceha), Concursul International de Violoncel Liezen (Austria) sau Concursul Rudolf Matz (Croatia).

Milan Řehák (n. 1994) este in prezent unul dintre cei mai notabili acordeonisti cehi, absolvent al conservatorului din Praga si al Colegiului Regal de Muzica din Stockholm. Este laureat al multor concursuri internationale de acordeon (Croatia, Italia, Germania, Cehia, Rusia). Repertoriul sau solo include compozitii originale de acordeon, lucrari baroce, transcrieri de virtuozitate si aranjamente populare. A lansat oficial 6 CD-uri. In afara de acordeon si interpretare, Milan este pasionat de productia media, pictura si natura.

Sesiunea „Classix in Focus :: Nordic Cultural Entrepreneurship” desfasurata online a fost moderata de Dragos Cantea, iar invitatele panel-ului au fost Anna Ranczakowska, lider al retelei scandinave Act-in-Art in Talinn si Eline Melgalvis, consilier cultural al Fundatiei Dextra a DNB Sparebankstiftelsen in Oslo. Aceasta dezbatere a fost realizata cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania, Camera de Comert Norvegiano-Romana si Universitatea Nationala de Arte „George Enescu”.


Programul festivalului continua astazi cu doua evenimente: sesiunea online „Classix In Focus: Steinway and Sons: Business, Tradition, Innovation”, de la orele 13:00 si cu concertul „Ecouri Intime” desfasurat in Aula Bibliotecii Tehnice „Gh. Asachi” din Bulevardul Copou, incepand cu orele 19:00. Accesul la concert se face prin Sala Pasilor Pierduti. Evenimentele vor fi difuzate live pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

 

***

Asociatia Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld si Classix din Iasi, avand drept scop revitalizarea culturala a orasului, angrenarea comunitatilor creative si implicarea in viata civila a societatii prin actiuni care promoveaza spiritul proactiv, contributiv si participativ.

Organizatori: Asociatia Industrii Creative, Showberry

Presenting partner: Kaufland Romania

Sponsor: Basware

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei in Romania, Camera de Comert Norvegiana – Romana, Ambasada Romaniei in Norvegia, DAC Music Performance

Locatii partenere: Episcopia Romano-Catolica Iasi, Biblioteca Central Universitara „Mihai Eminescu” Iasi, Palatul Culturii, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiana de Muzica, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi, Fundatia Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

Parteneri de ospitalitate: Aqua Carpatica, Bellaria, Gramma, Time Out

Parteneri de mobilitate: Volvo – Premium Nordic Cars, Travis Tourism

Parteneri de promovare: Wink, Printco, Ambra Sign

Parteneri de vestimentatie: Garage Rent A Dress, Seroussi Iasi

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Clasic, Radio Iasi, Viva FM, Radio HIT, AGERPRES, Catavencii, Wall Street, Spotmedia, Ziarul de Iasi, Romania Journal, Zile si Nopti, Iqads, Life.ro, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultura, Kudika, Garbo, PRwave, Bookblog, Fashion Premium Magazine, Un site de muzica

Parteneri din comunitate: Rotary Iasi, Rotaract Curtea Domneasca

© Classix Festival
© Classix Festival