Mugur Isărescu: Inflaţia de bază a accelerat

Guvernatorul Băncii Centrale explică evoluția inflației. Prețurile au continuat să crească și în cel de-al doilea trimestru al anului, dar avansul a fost mai mic decât în primele trei luni din an.

Mugur Isărescu punctează că, cel mai probabil în acest an, tarifele la energie – cele asupra cărora statul își pune amprenta – nu vor crește semnificativ pentru că e an electoral.

RAPORTUL BNR PRIVIND INFLATIA

Mugur Isărescu: „Aceasta este evoluţia inflaţiei, observăm că s-a redus uşor spre trimestrul doi al 2019, cum am prezentat şi în comunicat de acum două zile.

A rămas peste limita superioară a intervalului de variaţie a ţintei la reducerea inflaţiei a contribuit la efectul de bază favorabil la producţia de tutun şi a celor cu preţuri administrate.

Suntem în an electoral şi, credem noi că nu se va mai apăsa aşa mult pe pedala preţurilor administrate.

Avem această problemă de fond, e în domeniul politicii monetare, inflaţia de bază a accelerat în contextul acumulării presiunilor pe partea cererii şi a costurilor companiilor.

Deocamdată nu sunt exagerate, dar e clar că preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces şi, din păcate, avem şi pe partea costurilor, în special a costurilor salariale, împingerea costurilor în sus”.