Narges Mohammadi primește Premiul Nobel pentru Pace în numele femeilor din Iran

Getting your Trinity Audio player ready...

Activista pentru drepturile omului, Narges Mohammadi, a fost distinsă cu prestigiosul Premiul Nobel pentru Pace, reprezentând un omagiu adus femeilor din Iran care sunt victime ale brutalității regimului de la Teheran. Acest premiu vine în recunoașterea mișcării de emancipare a femeilor din Iran. Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, este cunoscută pentru militanța sa pentru drepturi civile și a fost închisă pentru „răspândire de propagandă antistatală”. În 2016, aceasta a fost condamnată la 10 ani de detenție pentru că a inițiat o campanie de abolire a pedepsei capitale.

De-a lungul anilor, regimul ayatolahilor a arestat-o pe Mohammadi de 13 ori, condamnând-o la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici. Comitetul Nobel de la Oslo a subliniat lupta ei împotriva asupririi femeilor iraniene și pentru promovarea drepturilor omului și libertăților. Premiul acordat anul acesta recunoaște și eforturile sute de mii de oameni care au protestat împotriva politicilor de discriminare și asuprire ale regimului teocrat din Iran.

După anunțul privind decernarea premiului, Mohammadi a transmis: „Nu voi înceta niciodată să lupt pentru democrație, libertate și egalitate. Cu siguranță, premiul mă va face mai rezistentă, hotărâtă, plină de speranță și entuziasm. Alături de mamele curajoase ale Iranului, voi continua să lupt împotriva discriminării necruțătoare, a tiraniei și opresiunii bazate pe gen până la eliberarea femeilor”.

Familia lui Mohammadi, compusă din soțul ei, și cei doi copii gemeni de 16 ani, trăiesc în exil în Franța. Aceștia au transmis: „Pentru noi, care știm că Premiul Nobel pentru Pace o va ajuta să-și atingă obiectivele, această zi este binecuvântată. Acest premiu nu este doar pentru Narges, ci pentru toți oamenii din Iran”.

Regimul de la Teheran nu a oferit o reacție oficială, dar apropiați ai puterii au comentat pe rețelele de socializare. Mohammad Marandi, un analist politic apropiat de regimul iranian, a menționat că „Occidentul a eșuat în tentativa de a schimba regimul și nici acest premiu nu va schimba nimic”.

Narges Mohammadi este cea de-a 19-a femeie care câștigă Nobelul pentru Pace din cei 137 de laureați de la înființarea premiului în 1901 și al patrulea laureat care îl obține în timp ce se află în închisoare.