Noul impozit pe cifra de afaceri ar putea aduce 6,5 miliarde de lei în plus la bugetul de stat

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul României a propus măsuri fiscale semnificative, dintre care se remarcă introducerea unui impozit pe cifra de afaceri care ar putea genera un venit suplimentar de 6,5 miliarde de lei la bugetul de stat anual. Conform unei analize realizate de Deloitte România, entitățile care vor fi impozitate pe cifra de afaceri vor vedea o creștere considerabilă a ratei efective de impozitare, ajungând la 20%-30% după implementarea noilor reglementări.

Domeniile cele mai afectate de aceste schimbări vor fi tehnologia și telecomunicațiile, industria auto, retailul, domeniul farmaceutic și industria prelucrătoare. De asemenea, se preconizează că legea ar putea intra în vigoare chiar din luna octombrie, urmând să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Alte măsuri importante includ restrângerea facilităților acordate angajaților din anumite domenii, precum scutirea de impozit pe veniturile care depășesc 10.000 de lei pe lună pentru angajații din IT și reintroducerea contribuției la sănătate pentru angajații din construcții și sectorul agricol.

Vlad Boeriu, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice la Deloitte România, a subliniat necesitatea unei strategii fiscale coerente și a identificării domeniilor prioritare pentru dezvoltarea economiei naționale.