O seară „Rameau” în programarea Festivalului Internațional George Enescu

Getting your Trinity Audio player ready...

Concertul susținut de clavecinista Raluca Enea, unul din cei mai valoroși claveciniști ai momentului, nu este doar un recital solo. Este promisiunea unui regal muzical. Unul construit în jurul personalității lui Jean Philippe Rameau – muzicianul complex al Franței secolului al XVIII lea și al clavecinului – instrumentul saloanelor sofisticate din Barocul muzical francez târziu. O întâlnire rafinată cu muzica ce îi delecta pe cei doi regi (Ludovic al XIV-lea și Ludovic al XV-lea) dar și un periplu prin întreaga creație a lui Rameau, compusă original sau adaptată pentru clavecin.

La Rameau clavecinul exprimă rafinament dar și masivitate, delicatețe dar și timbralitate diversă, specifică instrumentelor ce alcătuiesc orchestra. În piesele destinate clavecinului, auzim timbrul (abia perceptibil) al flautului traversier, vocile incisive ale oboiului și musette-lor gravate peste sofisticatele linii melodice ale viorilor și timbralitatea nobilă a instrumentelor de continuo. Se poate afirma (fără a greși) că Rameau a revoluționat muzica pentru clavecin solo, făcând din aceasta un etalon al rafinamentului în Barocul muzical.

Interpretează: Raluca Enea – clavecin solo.

În program: Jean Philippe Rameau (1683 – 1764):

Din colecția Nouvelles Suites de Pièces de Clavecin 1728:

– Din Suite en la: Allemande – Courante – Sarabande – La Triomphante

– Din Suite en sol: Les Tricotets – L`Indifferente – Menuet I – Menuet II – Menuet I – Les Sauvages

Din colecțiile Pièces de Clavecin en Concerts / Cinq Pièces 1741:

– 1er Concert: La Coulicam – La Livri. Rondeau Gracieux – La Vézinet

Din colecțiile Les Indes Galantes – Ballet reduit à quatre grands concerts:

– Din 1er Concert: Entrée des quatre nations dans la Cour d’Hébé – Musette en rondeau – 1er Menuet – 2e Menuet – 1er Menuet

Din colecțiile Pièces de Clavecin en Concerts 1741 / Cinq Pièces 1741:

– 4e Concert: La Pantomime – L`Indiscrète. Rondeau – La Rameau

La Dauphine 1747

Pentru bilete: tinyurl.com/RameauLemusiciendesrois

Pentru texte muzicologice: https://tinyurl.com/RameauLemusiciendesrois-texte

Concertul este organizat de Asociația Antiqva în parteneriat cu Artexim și cu Muzeul Național de Artă al României și se află în programarea Festivalului Internațional „George Enescu”. Evenimentul este organizat cu sprijinul: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Liszt București, Fundația Calea Victoriei. Partenerii media ai concertului sunt: TV Trinitas, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, PressHub.ro, AdPlayers.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, Informateca.ro.

Festivalul Internațonal George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Raluca Enea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare – clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand.

A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia).

A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. Raluca este fondatorul ansamblului de muzică barocă SEMPRE, doctor al UNMB cu o teză despre muzica pentru clavecin a lui J.Ph. Rameau (elaborată sub coordonarea Profesoarei Dana Borșan) și a fost cadru didactic al Universității Naționale de Muzică București și al Universității Transilvania (Braşov).

Raluca este director artistic al Festivalului de Muzică Veche București și coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva în România.