O vară a dansului românesc la Battery Dance Festival din New York

diagonal photo credit alina usurelu 2

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.   

În 14 și 16 august, coregraful Arcadie Rusu va prezenta, în premieră mondială, la cea de-a 41-a ediție a festivalului, spectacolul „Cain”, o coproducție a Centrului Independent Coregrafic „Linotip” și Battery Dance Company, realizată cu sprijinul ICR New York, urmată de premiera americană a spectacolului „Diagonal”, piesă de dans realizată în laboratorul coregrafic „Linotip”.

Spectacolele vor avea loc pe spectaculoasa scenă a Battery Dance Festival, amplasată în extremitatea sudică a Manhattan-ului, în dreptul Golfului New York, având în fundal Statuia Libertății și Ellis Island. O dată cu ridicarea restricțiilor, la festival este așteptat, ca și înainte de pandemie, un public foarte numeros, care de obicei umple până la refuz peluza din Robert F. Wagner Park.

În „Cain”, spectacol care explorează povestea lui Cain și Abel, conflictul arhetipal, mitic, al istoriei umane, Arcadie Rusu a mizat pe un ansamblu format din trei dansatori ai Battery Dance Company, americanii Zaki A’Jani și Jill Linkowski, precum și româno-americanul Răzvan Stoian, unul dintre cei mai apreciați membri ai companiei. Muzica originală a spectacolului este semnată de Alexandru Suciu, iar scenografia îi aparține lui Yasmin Asan.

„Diagonal”, piesă creată tot de Arcadie Rusu, care transpune în limbajul dansului povestea iubirii dintre sculptorul Constantin Brâncuși și cântăreața Maria Tănase, îi are în distribuție pe dansatorii Teodora Velescu și Attila Bordaș. Muzica originală a spectacolului este semnată tot de  Alexandru Suciu. Vocea îi aparține Laurei Gabriela Oana, iar intervențiile la acordeon lui Elvis Buruiană.

Arcadie Rusu declara despre această colaborare: „Mă simt onorat să pot contribui cu experiența mea creatoare în acest context minunat în care Linotip devine partener în relația cultural diplomatică pe care ICR New York și Battery Dance Festival au consolidat-o deja de mulți ani. Le sunt recunoscător lui Jonathan Hollander, echipei ICR New York, dansatorilor din Battery Dance Company și artiștilor Linotip care m-au însoțit și fac parte din acest proiect important.”

Născut în 1983 în Republica Moldova, Arcadie Rusu este unul dintre cei mai activi și apreciați coregrafi români ai generației sale, iar din anul 2016, Directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. În anul 2007, Arcadie Rusu a fost premiat pentru cel mai bun spectacol de coregrafie – Mind Control, in cadrul Galei Absolventilor UNATC. În același an s-a alăturat companiei Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company. A montat spectacole de coregrafie la Ateneul Român, Centrul Național al Dansului, Teatrul Foarte Mic și a participat la diferite festivaluri de dans din țară și din Republica Moldova, Franța sau Anglia.

Ediția din acest an a Battery Dance Festival, însumând spectacole prezentate de peste 40 de companii  naționale și internaționale, se desfășoară în perioada 13-20 august. Battery Dance Company a fost înființată acum 45 de ani de către dansatorul și coregraful Jonathan Hollander și se distinge prin coregrafia și muzica inspirate din întreaga lume, reflectând societatea americană și multiculturalitatea acesteia. Compania este organizatoarea principală a Battery Dance Festival, unul dintre marile evenimente coregrafice internaționale ale New York-ului, derulat în secțiunea Robert F Wagner a Battery Park din sudul Manhattanului. Compania este activă în proiecte civice în întreaga lume, contribuind, prin coregrafie, la consolidarea societăților afectate de conflicte militare sau interetnice.