Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un avertisment ferm împotriva oricărei tentative de epurare etnică în Fâșia Gaza, ca reacție la declarațiile noului președinte american, Donald Trump, care a sugerat relocarea palestinienilor și preluarea controlului asupra enclavei de către Statele Unite, relatează AFP.
„Dreptul palestinienilor de a trăi pe propriul pământ”
“Esența însăși a exercitării drepturilor inalienabile ale poporului palestinian se raportează la dreptul palestinienilor de a trăi pur și simplu ca ființe umane pe propriul lor pământ”, a declarat Antonio Guterres, miercuri, în fața Comitetului ONU al Drepturilor Palestinienilor.
El a criticat fenomenul de “dezumanizare și diabolizare sistematică” a întregii populații palestiniene și a reiterat că, deși atacurile Hamas din 7 octombrie nu pot fi justificate, acest lucru nu legitimează distrugerile și suferința provocate în Gaza de către armata israeliană.
Condamnarea propunerii lui Donald Trump
Declarațiile președintelui Donald Trump, care a sugerat transformarea Fâșiei Gaza într-o „Coastă de Azur a Orientului Mijlociu”, au fost condamnate la nivel internațional.
Potrivit Articolului 7 al Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curții Penale Internaționale (CPI), “deportarea sau transferul forțat al populației” constituie o crimă împotriva umanității.
Principiul integrității teritoriale
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a reafirmat că orice “transfer forțat sau expulzare a unor persoane din teritoriile ocupate este strict interzisă”.
Mai mult, o eventuală preluare a controlului asupra Fâșiei Gaza de către Statele Unite ar încălca principiul integrității teritoriale și intangibilitatea frontierelor, consfințite în dreptul internațional. Articolul 2 §1 al Chartei ONU garantează “egalitatea suverană a statelor”, ceea ce înseamnă că un stat nu poate prelua controlul asupra unei părți dintr-un alt stat.
Precedentul Kosovo
Singurele excepții în care un teritoriu poate intra sub administrație străină sunt:
✅ Situația de război, definită de Articolul 42 al Reglementului de la Haga din 1907 – însă SUA nu se află în război cu autoritățile din Gaza.
✅ O rezoluție a Consiliului de Securitate ONU – un exemplu fiind Rezoluția 1244 din 1999, care a permis stabilirea unei administrații internaționale temporare în Kosovo, după războiul din fosta Iugoslavie.
În prezent, nu există nicio bază legală pentru ca Fâșia Gaza să fie plasată sub administrație străină, iar orice tentativă în acest sens ar încălca dreptul internațional.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.