Orchestra Română de Tineret susține un concert în cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea va susține pe 6 decembrie 2021 primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional „George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu.

Concertul, care marchează Ziua Naţională a României, va fi susţinut pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020. În ziua următoare, pe 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Tema Expoziţiei Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022, este „Connecting Minds, Creating the Future” şi doreşte să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generaţiile viitoare.

Concertul Orchestrei Române de Tineret va aduce acea notă de optimism şi încredere în viitor pe care încearcă să o inspire publicului prezenţa României la Expo 2020, programul muzical cuprinzând lucrări de Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Rossini, Mascagni, Saint-Saëns, Puccini, Glinka  şi Johann Strauss Fiul.

Cei doi solişti – care cântă şi în orchestră – vor prezenta două lucrări româneşti cunoscute, „Balada pentru vioară şi orchestră” de Ciprian Porumbescu (Valentin Şerban – vioară) şi „Dansuri româneşti pentru violoncel şi orchestră” de Constantin Dimitrescu (Ştefan Cazacu – violoncel).

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din România din ultimii ani, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.