Partituri de Berlioz, Mozart şi Beethoven, donate Filarmonicii din Târgu Mureş de Balul Palatului

Patru partituri tipărite în Germania, conţinând compoziţii ale lui Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz şi Wolfgang Amadeus Mozart sunt donaţia din acest an a Balului Palatului pentru Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, achiziţionate din fonduri obţinute din sponsorizări făcute către singurul bal cu specific vienez din zonă, ajuns la cea de-a treia ediţie.

„Balul Palatului este un eveniment amplu, care durează aproape patru ore. Este un prilej de a asculta muzică de calitate, un prilej de a dansa vals în acordurile Orchestrei Filarmonicii din Târgu Mureş şi un prilej foarte bun de socializare (…) Filarmonica de Stat ca instituţie a Consiliului Judeţean este beneficiara donaţiei pe care Balul Palatului o face comunităţii în ansamblul ei. De muzica filarmonicii se bucură toţi cei care vin la spectacolele săptămânale de joi şi la spectacolele extraordinare care au loc pe scena Palatului Culturii. Donaţia din acest an constă în patru partituri foarte importante: Simfonia Nr. 6 ‘Pastorala’ de Ludwig van Beethoven, Simfonia Fantastică de Hector Berlioz şi două partituri ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia 36 şi Simfonia 41 ‘Jupiter’, pe care le-am achiziţionat de la o imprimerie germană, specialişti în imprimarea unor asemenea capodopere”, a declarat Cristina Manoilă, unul dintre organizatorii manifestării, într-o conferinţă de presă.

Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, Vasile Cazan, a arătat că această donaţie este foarte importantă pentru instituţia sa, întrucât aceste partituri vin să completeze colecţia, întrucât ca orice obiect întrebuinţat şi partiturile se degradează.

„Sunt bucuros că anul acesta suntem vioara întâia, fiindcă noi suntem beneficiarii din acest an ai donaţiei pe care Balul Palatului o face la fiecare ediţie. De ce este important pentru Filarmonică să primească aceste donaţii? Noi trăim din note muzicale, este pâinea noastră, ceea ce punem noi pe masă este partitura, este cartea noastră, este Biblia noastră, este ştima noastră, indiferent că suntem instrumentişti sau corişti. În zilele noastre este foarte greu să poţi să găseşti susţinere pentru a procura materiale care să fie interpretate, mă gândesc la aceste ştime tipărite, care trebuie să fie tipărite la edituri specializate (…) Lucrările sunt extrem de necesare, fiindcă acestea lucrări sunt mereu interpretate. Sigur că ‘Simfonia fantastică’ de Berlioz nu o poţi cânta în fiecare săptămână, dar cel mult la doi ani intră în programul stagiunii pentru că este foarte atractivă. Apoi aş menţiona şi cele două partituri de Mozart şi ‘Pastorala’ lui Beethoven şi vă mulţumesc pentru că din ceea ce cântam la această oră, materialele sunt uzate, sunt şterse şi îngălbenite, fiindcă le cântăm de 4-5 decenii”, a declarat Vasile Cazan.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a arătat că la primele ediţii, Balul Palatului a făcut donaţii care au intrat în patrimoniul instituţiei muzeale – un tablou de Gheorghe Petraşcu, achiziţionat cu ajutorul sponsorilor, şi unul de Aurel Ciupe.

A treia ediţie a Balului Palatului este programată în data de 20 noiembrie, iar la aceasta vor participa, pe lângă Orchestra Simfonică din Târgu Mureş, dirijată de maestrul argentinian, stabilit la Viena, Pablo Boggiano, soprana Nathalie Peńa Comas (Republica Dominicană) şi tenorul Franz Gürtelschmied (Austria).

Potrivit unui alt organizator, Ovidiu Maior, contactul cu soprana Nathalie Peńa Comas şi cu tenorul Franz Gürtelschmied s-a stabilit prin intermediul Academiei Sighişoara, un festival-şcoală care se organizează anual la Sighişoara începând din 1993, prin intermediul directorului artistic al manifestării, Alexandru Gavrilovici, şi prin sora acestuia, Irina Gavrilovici, din Viena, unul dintre cei mai recunoscuţi profesori de canto din Europa.

Coregrafia ediţiei a III-a a Balului Palatului va fi asigurată şi în acest an de Clubul Sportiv Dance Art, condus de Katalin şi Marton Janos Somodi.
În cadrul Balului Palatului, pe lângă spectacolul de dans susţinut de dansatori profesionişti, va fi organizat un spectacol de balet, în interpretarea corpului de balet al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, iar în ultima parte toţi participanţii vor fi invitaţi pe ringul de dans.