Peste 100 de poeți de pe 4 continente, la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București

 Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB) are loc în perioada 13-19 mai, în 16 spații culturale cunoscute din capitală

 Evoluția proiectului din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an, transformă FIPB în cel mai important festival de gen din România: participă mai bine 100 de poeţi, din peste 20 de ţări, de pe 4 continente

 Detalii despre programul FIPB, ediţia din 2019, în curând

Luna viitoare, în perioada 13-19 mai, va avea loc cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București. Considerat cel mai amplu eveniment de profil din România, FIPB va prilejui publicului iubitor de poezie din capitală întâlnirea cu mai bine de 100 de poeți, nume importante ale literaturii contemporane, din peste 20 de țări, de pe 4 continente: Franța, Marea Britanie, Serbia, Italia, Mexic, Portugalia, Coreea de Sud, Canada, Republica Moldova, Grecia, India, Austria, Republica Cehă, Bulgaria, Rusia, Spania, Polonia, Israel, Germania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Norvegia și România.

„Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, Festivalul Internațional de Poezie de la București își celebrează a X-a ediție sub semnul „Anului Cărții”, sub aureola Președinției Uniunii Europene a României, a Sezonului România-Franța și a Nopții Europene a Muzeelor (18 mai 2019). FIPB promovează valorile actuale ale culturii europene și mondiale, invitând la București scriitori de pe patru continente pentru a susține recitaluri de poezie, pentru a lansa cărți sau pentru a susține conferințe. Sloganul campaniei naționale «România citește» va fi parafrazat timp de 7 zile la «Bucureștiul citește». Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers și ambițios momente și evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendisau la cei care acum se pot regăsi în ea. Cartea internațională de poezie, poeţi din toată lumea şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment unicat în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. București – Capitala europeană a poeziei”, a declarat Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, oragnizatorul evenimentului.

Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

Dintre noutățile ediției din acest an, amintim colocviul având drept temă „Scriitorii și puterea”, la care iau parte oaspeți străini, alături de nume de primă mărime ale literaturii române contemporane, precum și dezbaterea dedicată profesioniștilor – editori, agenți literari și traducători –, cu tema „Traducerea literară, între world literature și global market”.

Sezonul România-Franța se regăsește și în calendarul ediției din acest an a FIPB, cu nu mai puțin de cinci evenimente, dintre care amintim: seara de lecturi publice reunind opt poeți francezi contemporani, lansarea numărului special dedicat poetului și traducătorului Michel Deguy din revista Secolul XXI, eveniment desfășurat în cadrul cunoscutului proiect „Cafeneaua critică” (moderator: criticul Ion Bogdan Lefter), precum și seria de evenimente care îl au drept protagonist pe poetul și dramaturgul Matei Vișniec. Cinci expoziții de înaltă ținută – dedicate lui Eli Lotar, Gherasim Luca și Genica Athanasiou, expoziția „Cele mai frumoase cărți din România”, precum și cea alcătuită de specialiștii Academiei Române cu tema „Itinerarii culturale România-Franța” – completează seria proiectelor din cadrul Sezonului.

Formatele clasice cu care Festivalul Internațional de Poezie de la București și-a obișnuit publicul se regăsesc și în arhitectura ediției din acest an: „Poetry Face to Face”, lecturile publice de poezie din Aula Bibliotecii Centrale Universitare, seara de poezie experimentală cu titlul „MultiVerse”, precum și atelierele dedicate celor mai mici iubitori de poezie. Cunoscutul Maraton de Poezie și Jazz, alături de o serie generoasă de evenimente interdisciplinare marchează cunoscuta „Noapte a Muzeelor” în cadrul FIPB.

Cele peste 50 de evenimente din cadrul FIPB X vor avea loc în 16 spații culturale cunoscute din capitală: Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu 8), Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Griviței 64-66), Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Apollo 111 (str. Ion Brezoianu 23-25), Muzeul Colecțiilor (Calea Victoriei 111), , Galeria Galateca (str. C.A. Rosetti 2-4), Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125), Biblioteca Metropolitană București (str. Take Ionescu 4), Tramvaiul 26 (str. Cercului 6), LondoHome (str. Gral David Praporgescu 31), Halucinarium (Calea Giulești 14, etaj 4),

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (str. Mărțișor 26), Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (str. George Bacovia 63), Casa Memorială Ion Minulescu – Claudia Millian (str. Dr. Gheorghe Marinescu 19), Casa Memorială „Liviu și Fanny Rebreanu” (str. Gheorghe Marinescu 19), Casa Memorială „Anton Pann” (str. Anton Pann 20).