Piața Victoriei din Timișoara va avea un nou aspect: câștigătorii concursului de soluții au fost anunțați

Getting your Trinity Audio player ready...

Timișoara, 16 octombrie 2023 – Reprezentanții Primăriei Timișoara au dezvăluit luni rezultatele concursului de soluții pentru reamenajarea Pieței Victoriei, organizat de Ordinul Arhitecților din România. Soluția câștigătoare combină elementele istorice existente cu inovații moderne, având ca scop transformarea pieței într-un spațiu verde și funcțional.

La concurs s-au înscris 30 de echipe de arhitecți din toată Europa. După jurizarea proiectelor în weekend, a fost anunțată echipa câștigătoare din Timișoara, care a colaborat cu renumitul arhitect Șerban Sturdza și biroul de arhitectură PRODID. Echipa va primi un contract pentru proiectare în valoare de 1,5 milioane de euro.

Conform proiectului câștigător, Piața Victoriei se va extinde de la Opera Națională până la Catedrala Mitropolitană, eliminând carosabilul despărțitor. Vor fi plantați arbori și amenajate spații pentru terase sau expoziții, creând un „covor verde” între cele două clădiri monumentale.

Primarul Dominic Fritz a lăudat proiectul, subliniind că acesta înțelege importanța pieței și tratează cu respect toate aspectele sale. Fritz a menționat că modernizarea efectivă a pieței va avea loc probabil între 2026 și 2027, după finalizarea etapelor de proiectare și licitație.

Autorii principali ai proiectului sunt arhitecții Radu Golumba (STUDIO ARCA) și Șerban Sturdza (PRODID), alături de o echipă vastă de colaboratori. Inspirându-se din istoria pieței, aceștia au propus un design care îmbină tradiția cu modernitatea.

Juriul a apreciat modul în care proiectul câștigător a abordat cerințele urbanistice și arhitecturale, adăugând valoare locului și combinând urbanismul modern cu natura.

Primăria Timișoara a inițiat acest concurs în 2021, cu scopul de a reabilita Piața Victoriei și străzile adiacente. Concursul a fost lansat în iulie, având ca temă centrală ideea de „oraș verde”.