Administrația Trump analizează o posibilă amânare a aderării României la programul Visa Waiver, în contextul în care noul președinte american pune accent pe combaterea migrației și întărirea granițelor Statelor Unite. Cu toate acestea, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a transmis joi că nu există nicio comunicare oficială privind modificarea datei stabilite inițial pentru eliminarea vizelor turistice, care ar trebui să aibă loc „în jurul datei de 31 martie”.
Poziția oficială a Ministerului de Externe
Într-un comunicat emis joi seară, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambasada României la Washington menține un dialog activ cu autoritățile americane și este în contact direct cu Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), care gestionează implementarea programului Visa Waiver.
„Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei avute în vedere pentru actualizarea sistemului de autorizare a călătoriilor – ESTA.”, se arată în comunicat.
MAE a reiterat că România consideră programul Visa Waiver drept un parteneriat strategic de securitate și că implementarea acestuia va contribui la securizarea frontierelor și combaterea migrației ilegale.
Speculații privind o posibilă amânare
Potrivit unor surse diplomatice citate de G4Media, administrația Trump ar lua în considerare o amânare de două luni a programului, din motive de natură tehnică. În același timp, ȘtirileProTV notează că decizia privind includerea României în program este în curs de revizuire, pe fondul politicii stricte a administrației Trump privind imigrația și securizarea frontierelor SUA. Aceste politici ar putea influența negativ șansele României de a rămâne pe lista țărilor eligibile.
În prezent, site-ul oficial al programului Visa Waiver nu oferă o dată exactă pentru eliminarea vizelor turistice pentru România, indicând doar că această informație urmează să fie anunțată oficial.
România a îndeplinit toate cerințele programului
Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat că România a îndeplinit toate cerințele stricte de securitate impuse pentru a adera la Visa Waiver. În luna ianuarie, a avut loc un eveniment oficial care a marcat includerea României în program, la care a participat premierul Marcel Ciolacu.
„Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu sfârșitul lunii martie. Este un moment istoric pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani.”, declara atunci Ciolacu.
Reacția SUA și consolidarea relațiilor bilaterale
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a subliniat importanța acestui moment pentru relațiile dintre cele două țări.
„Relațiile dintre Statele Unite și România vor deveni din ce în ce mai puternice. Programul Visa Waiver va stimula legăturile economice și va încuraja mai multe investiții în ambele direcții.”, a declarat Kavalec.
Într-o declarație oficială, secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a confirmat că România a fost desemnată oficial ca fiind cea de-a 43-a țară acceptată în programul Visa Waiver al Statelor Unite.
SUA confirmă amânarea ridicării vizelor pentru români cu cel puțin două luni
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a confirmat oficial amânarea cu cel puțin două luni a eliminării vizelor pentru cetățenii români, în cadrul Programului Visa Waiver.
Declarația autorităților americane
Într-un răspuns transmis pentru HotNews, oficialii americani au precizat că reanalizează recenta desemnare a României în acest program, în concordanță cu politica administrației Trump privind securitatea națională.
„Vă putem spune că, în concordanță cu concentrarea administrației Trump pe securitatea țării, Departamentul pentru Securitate Internă reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver. În acest moment, nu există actualizări privind implementarea ESTA.”, a transmis Departamentul pentru Securitate Internă al SUA.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.