„Împăratul muştelor”, în premieră la Teatrul Excelsior

Premiera oficială a spectacolului „Împăratul muştelor”, o adaptare a binecunoscutului roman scris de William Golding, realizată sub semnătura regizorală a lui Tudor Lucanu, va avea loc pe 12 ianuarie.

La mai bine de o jumătate de secol de la data primei sale apariţii, „Împăratul muştelor” ajunge pe scena Teatrului Excelsior, unde devine o metaforă a timpului prezent ce surprinde teme acute ale zilelor noastre, precum bullying-ul, un fenomen din ce în ce mai răspândit printre copii, violenţa, pierderea inocenţei sau permanenta controversă civilizaţie – sălbăticie.

Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam, Eric, Henry, Bill şi Perceval sunt zece băieţi care se trezesc brusc pe o insulă pustie, salvaţi din calea războiului, dar izolaţi de restul lumii. Eliberaţi de normele societăţii adulte, ei vor fi, însă, nevoiţi să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supravieţuire. Sub ameninţarea unei aşa-numite bestii nevăzute care îi pândeşte din umbră, cei zece băieţi vor cădea pradă unui „război psihologic” care îi va dezbina în două tabere care îi au drept lideri pe Ralph, vocea civilizatoare a grupului, şi pe Jack, întruchipare a impulsului sălbatic, animat de forţa dominaţiei.

 În versiunea scenică pe care a creat-o, Tudor Lucanu a explorat impulsurile conflictuale ale naturii umane, într-un spectacol crud şi sincer, poetic şi misterios asemeni unui drum iniţiatic. O poveste alegorică despre abisurile fiinţei umane şi transcenderea limitelor, despre ipostazele răului şi nebănuitele sensuri ale ideii de „captivitate”.

Pentru Tudor Lucanu, „Împăratul muştelor” este acea „poveste care îl face pe cititorul sau pe spectatorul ei să îşi pună anumite întrebări şi să discute despre aceste probleme majore pe care le aduce în prim plan”.

Biletele sunt disponibile pe site-ul bilet.ro şi la casa de bilete a Teatrului.