Premieră în Italia – dirijoarea Oksana Lyniv este prima femeie numită director muzical într-un teatru de operă

Teatrul de Operă din Bologna a făcut o alegere istorică numind, în premieră pentru teatrele lirice din Italia, o femeie în funcţia de director muzical.

Muziciana aleasă este dirijoare ucraineană Oksana Lyniv, cea care, în această vară, a fost prima dirijoare care a condus un spectacol de operă în cadrul Festivalului „Richard Wagner” de la Bayreuth. La Bologna, Oksana Lyniv îi succede dirijorului Michele Mariotti care a încheiat colaborarea cu teatrul liric italian în anul 2018, postul rămânând vacant.

În ceea ce priveşte experienţa ca dirijor de operă, până în prezent, Oksana Lyniv a colaborat cu teatre lirice din Odessa, Munchen, Graz, Barcelona, Roma sau Frankfurt. În luna iunie a acestui an, Oksana Lyniv şi-a făcut debutul la Opera din Paris. Contractul Oksanei Lyniv va începe în luna ianuarie 2022, având o durată de trei ani. În calitate de director muzical, Oksana Lyniv va dirija cel puţin două opere şi trei concerte simfonice în fiecare stagiune. Pentru primul an are deja în program primul act al operei „Walkiria” de Richard Wagner, în versiune concertantă, precum şi poemul simfonic „Moarte și transfigurație” de Richard Strauss.