Premierul Marcel Ciolacu anunță noile valori ale salariilor minime în construcții și agricultură

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul României, Marcel Ciolacu, a comunicat miercuri că, în urma discuțiilor din Consiliul Național Tripartit cu patronatele și sindicatele, s-au stabilit noile valori ale salariilor minime pentru sectoarele de construcții și agricultură. Astfel, salariul minim în construcții va fi de 4.582 de lei, în timp ce în agricultură și industria alimentară va fi de 3.436 de lei. Premierul a garantat că aceste valori asigură că salariile nete nu vor fi diminuate.

Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a precizat că această majorare a salariului minim diferențiat pentru agricultori și constructori va intra în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023. Această măsură are ca scop protejarea puterii de cumpărare a angajaților din aceste sectoare. De asemenea, ea a menționat că, începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe economie a fost majorat la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de 2.097 de lei.

Premierul Ciolacu a subliniat că aceste decizii vin în urma promisiunii făcute angajaților că, în contextul introducerii contribuției pentru sănătate, salariile din aceste domenii nu vor scădea. El a mulțumit patronatelor pentru înțelegere și sindicatelor pentru sprijinul acordat Guvernului în stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime pentru aceste industrii esențiale economiei românești.