Noile tarife comerciale impuse de Statele Unite riscă să împingă Germania, cea mai mare economie a Europei, într-o recesiune în acest an, a avertizat Joachim Nagel, președintele Bundesbank.
Într-un interviu acordat BBC, Nagel a declarat: “Trăim într-o lume cu tarife, așa că ne-am putea aștepta la o recesiune în acest an, dacă aceste tarife vor fi implementate cu adevărat.”
Aceste taxe suplimentare amenință să agraveze stagnarea economică a Germaniei, care a înregistrat doi ani consecutivi de contracție, afectată de pandemia de COVID-19 și de criza energetică generată de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, în urma invaziei acesteia în Ucraina.
Uniunea Europeană a răspuns recent la taxele de 25% impuse de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu printr-un pachet de contra-tarife, care va afecta mărfuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro, începând din aprilie.
Nagel a subliniat că “nu există câștigători în politicile protecționiste” și a avertizat asupra “schimbărilor tectonice” din economia globală. El a adăugat că administrația americană ar trebui să înțeleagă că “prețul cel mai mare al acestor tarife va fi plătit chiar de americani.”
Germania, al treilea cel mai mare exportator din lume conform datelor din 2023, este deosebit de vulnerabilă la aceste tarife, având în vedere că Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de export pentru produsele germane. Sectorul auto și cel al echipamentelor industriale sunt cele mai expuse riscurilor comerciale.
Exporturile de bunuri și servicii au reprezentat 43,4% din PIB-ul Germaniei în 2023, conform datelor Băncii Mondiale. În plus, surplusul comercial al Germaniei a scăzut recent la 16 miliarde de euro în ianuarie, față de 20,7 miliarde de euro în decembrie, potrivit Oficiului Federal de Statistică.
Această incertitudine generată de noile tarife vine într-un moment critic, în care țările UE se pregătesc să relaxeze regulile bugetare pentru a finanța noi cheltuieli de apărare. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a prezentat planul “ReArm”, care ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru cheltuieli militare, în contextul nesiguranței privind sprijinul SUA pentru Ucraina.
În Germania, conservatorii conduși de Friedrich Merz au propus reformarea mecanismului fiscal cunoscut drept “frâna datoriei” pentru a permite creșterea cheltuielilor pentru apărare. Această propunere a dus la o creștere a randamentelor obligațiunilor germane și la un avans pe piețele de acțiuni.
Cu toate acestea, planul întâmpină opoziție din partea Partidului Verde, iar conservatorii vor trebui să convingă Partidul Social Democrat (SPD), potențialul partener de coaliție, pentru a obține majoritatea necesară pentru modificarea constituției.
Analiștii estimează că un compromis ar putea menține stimulul fiscal prognozat la 3-4% din PIB până în 2027. Un scenariu posibil ar fi adoptarea separată a măsurilor privind apărarea și “frâna datoriei”, urmând ca proiectele de infrastructură să fie negociate ulterior de un nou Parlament.
În acest context, președintele Bundesbank avertizează că politicile protecționiste ar putea avea consecințe negative nu doar pentru Germania, ci și pentru economia globală, subliniind importanța cooperării internaționale și a menținerii unui sistem comercial deschis.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.