Proeminentul regizor Iranian, Dariush Mehrjui și soția sa, au fost găsiți morți în reședința lor din Teheran

Getting your Trinity Audio player ready...

Dariush Mehrjui, cunoscut regizor iranian, și soția sa, Vahideh Mohammadifar, au fost descoperiți înjunghiați în locuința lor din apropiere de Teheran, sâmbătă seara, conform autorităților iraniene. Mehrjui, în vârstă de 83 de ani, era o figură emblematică a noului val cinematografic iranian.

Mass-media locală indică faptul că patru persoane au fost identificate în legătură cu această tragedie. Mehrjui își invitase fiica la cină în reședința sa din orașul Karaj în aceeași seară. La sosirea ei, se pare că a descoperit corpurile părinților săi.

Mohammadifar, remarcându-se în lumea cinematografiei ca scenaristă și designer de costume, se pare că ar fi menționat recent că a primit amenințări și că locuința lor a fost spartă.

Vestea tragică a stârnit reacții în rândul comunității cinematografice iraniene. Regizorul și actorul, Houman Seyedi, a descris evenimentul ca fiind „oribil și brutal” pe rețelele de socializare.

Mehrjui, care și-a continuat studiile în SUA și a locuit în Franța timp de cinci ani, a devenit faimos atât la nivel național, cât și internațional cu filmul său din 1969, „Vaca”. Alte filme notabile ale sale includ „Hamoun”, „The Pear Tree” și „Leila”. Deși cinematografia noului val se concentrează în principal pe realism, Mehrjui era cunoscut pentru că își trage inspirația din literatură.

De-a lungul carierei sale distinse, Mehrjui a primit numeroase premii. Chiar dacă filmele sale au fost aclamate la festivalurile internaționale de film, multe dintre ele au întâmpinat dificultăți în a fi proiectate în Iran din cauza cenzurii.