Proteste masive în Madrid împotriva legii privind amnistia pentru liderii catalani

Getting your Trinity Audio player ready...

Spaniolii au inundat străzile din Madrid sâmbătă, exprimându-și nemulțumirea față de viitoarea lege privind amnistia pentru liderii și militanții catalani. Demonstranții au ocupat Piața Cibeles, în centrul capitalei spaniole, într-un act de protest împotriva deciziei guvernului de stânga condus de Pedro Sanchez de a acorda amnistie persoanelor implicate în tentativele de secesiune ale Cataloniei din 2017.

Potrivit prefecturii, aproximativ 170.000 de persoane au participat la manifestație, scandând lozinci precum „Sanchez, trădător”, „Sanchez, fiu de târfă” și „Catalonia este Spania”. Protestatarii au agitat drapeluri spaniole și europene, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibila dezintegrare a țării.

Pedro Sanchez, care a reușit să obțină un nou mandat în parlament în urma alegerilor legislative din iulie, a negociat sprijinul formațiunilor regionaliste, inclusiv al partidelor separatiste catalane, pentru formarea unei majorități. În schimbul acestui sprijin, el a convenit asupra mai multor concesii, printre care și adoptarea unei legi controversate de amnistiere pentru liderii și militanții separatiști urmăriți penal pentru implicarea în tentativele de secesiune ale Cataloniei.

Protestatarii au subliniat că această lege ar putea fragmenta țara, accentuând tensiunile dintre regiuni. „Ceea ce vrea Pedro Sanchez este să decupeze Spania în bucăți”, a declarat o pensionară din Madrid.

Manifestațiile au fost parte a unui val de nemulțumire care a crescut în intensitate în ultimele două săptămâni, iar unele proteste au avut loc chiar în fața sediului Partidului Socialist din Madrid. Unele dintre aceste manifestații au escaladat în violențe, soldate cu zeci de arestări.

Protestatarii susțin că lupta împotriva amnistiei continuă și că mesajul lor este adresat Europei, subliniind temerile privind viitorul unității Spaniei.